Även "skräpfåglar" har rätt att tala

Har "skräpfåglar" yttrandefrihet?

Min pappa som var en stor fågelälskare satt dagligen ute under den stora lönnen framför köksfönstret och matade sina vänner. Han tyckte om dem och de tyckte om honom. När han sträckte ut handen kom de gärna och satte sig där för att smaka på det han hade att bjuda på.

Han kände inte bara igen vilken sort det var, han kände dem personligen och kunde snabbt avgöra om det var den som brukade komma eller om det var en ny gäst.

Alla var välkomna utom Björktrastar.

- Det där är skräpfåglar, sade han. De skriker och skränar med samma tjatiga ton hela tiden. Skräpfåglar kort och gott.

Det sägs ju att alla har rätt att sjunga efter sin egen näbb så jag undrar ändå om inte pappa hade lite fel där. Anledningen till att jag vill försvara den stackarn är att jag kan känna mig lite så där tjatig som en björktrast ibland, det blir så när man gärna vill höras fast ingen vill lyssna.

Ibland när man sitter i ett mindre sällskap och det talas om någon icke närvarande persons egenskaper, både goda och dåliga, brukar jag tänka: Undrar vad de säger om mig när jag inte är här.

Det där är en skräpfågel kanske de konstaterar men jag tror jag börjar bli så vuxen så kommer att hålla på min identitet ändå.

Se på bilden! Den ser väl ganska stolt ut när den sträcker på sig.

Björktrasten har nog också rätt att finnas och höras.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0