Stark och svag i samförstånd

Det är inte alla dagar man känner sig stark. Det händer ibland att man vaknar upp en morgon med lika stadgelös ryggrad som en klängväxt. Man har fortfarande viljan att ta sig uppåt men inte stadgan att resa sig. Då är det skönt om stora starka "bokstammar" finns i vår närhet och ger oss sin famn så att vi kan krypa uppåt med hjälp av deras styrka.

Andra dagar kan man känna sig som Fantomen och tro att man klarar allt. Då kan man ge sig till att jaga de stora starka havsörnarna, fast man bara är en enkel liten kråkfågel. Räddningen då är att de stora kan vara så storsinta att de låter oss jaga dem med vår låtsade styrka. För ett ögonblick låter de oss tro att vi är betydelsefulla. Den som har verklig styrka har råd att bjuda på det. Han ids inte vända sig om och försvara sig mot en ynka liten inkräktare, han vet ju ändå vem som skulle vinna och avstår från att förödmjuka den lille.

Sanningen är nog den att vi behöver varandra, om vi samarbetar i stället för att motarbeta varandra så når vi alla längre och kan uträtta mera  för världen.

Murgröna klänger på bokstam. Fotat i Danmark.

Kråkfågel jagar Havsörn. Fotat på Österlen.


Skriv en kommentar

Kommentarer: 0