Att föra ett arv vidare

Mor / Dotter

Det brukar sägas att tiden kommer ikapp en. Jag har alltid tyckt att det är ett märkligt uttryck men jag tror jag börjar förstå innebörden i det nu.

Så här nio år efter att mamma gick bort tänker jag allt oftare på henne och ju längre tiden går ju bättre förstår jag henne. Det som jag ofta tyckte var ett obegripligt beteende hos henne är drag som jag allt oftare ser hos mig själv numera. 

Jag tyckte nog att hon var lite seg som inte kunde hänga med i tidens förändringar, som aldrig vågade prova något nytt. Alltid samma osäkerhet trots ett helt livs erfarenheter och alltid återfall till det gamla kända.

När jag nu läser ett nytt recept och inser att jag inte vet vad det är för konstiga ingredienser och var man kan få tag på dem eller kollar barnbarnens önskelista och inte begriper ett dugg vad det handlar om så tänker jag på mamma. Hon kanske inte var så dum ändå.

Det händer allt oftare att bilder kommer till mig hur hon brukade utföra saker och ting. Sådant som jag hade glömt dyker plötsligt upp i minnet och jag får lust att göra saker på mammas sätt. I dag gjorde jag köttbullar och kryddade med kryddpeppar, en krydda som jag inte använt sedan jag flyttade hemifrån. Jag var så trött på att det bara fanns salt, vit och kryddpeppar därhemma så i mitt hushåll har jag kryddat med allt utom kryddpeppar men nu fick jag lust att känna smaken igen och måste erkänna att det var gott.

När jag skulle baka bullar sist och upptäckte jag att jag inte hade några bakformar hemma, dök minnet av mammas hopsnodda bullar utan form upp. Så fick det bli den här gången, medan jag stod där och snodde till bullarna märkte jag att jag gungade lätt från ena foten till andra medan jag gjorde det, precis så som mamma brukade göra och nu inser jag att det vi får med oss hemifrån sätter spår vare sig vi vill det eller ej.

Det finns en tid i livet när man vill skaka av sig allt det där "töntiga" som föräldrarna ville pracka på en men det kommer också en tid i livet (tyvärr för sent) när man börjar förstå sina föräldrar.

Generna vandrar generation efter generation, både det föredömliga och det mindre attraktiva följer med. Vi är en liten del i ett långt kretslopp.

Liksom mina föräldrar ibland gjorde fel har jag gjort fel och tyvärr måste nog generationerna efter oss göra sina egna misstag också.

Mammas snodda bullar utan bakform.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0