Rotad som ett gammalt olivträd

Jag har ett olivträd som är 5-6 år gammalt. Från början var det en smal hög stam och en fint rundklippt boll i toppen men den välklippta bollen dog och jag klippte av stammen strax ovanför ett skott som kom långt ner på stammen. Nu har det lilla skottet växt till sig. I början  klippte jag en bolliknande form i toppen men efterhand som växtkraften tilltagit har jag låtit den få vara som den är.  "Bollar" hör nog mest hemma på höga stammar.

Jag vårdar mitt olivträd med omsorg och bär in det på vintrarna. Det är något visst med träd som kan bli så gammalt. Det sägs att det äldsta nu levande olivträdet är 3000 år och finns på Kreta.

Det står för något som är tryggt och bestående, det klarar hårda vindar och befruktas till och med genom dem (och inte av insekter).

Jag skulle vilja vara som ett olivträd i en tid när förändringens vindar blåser så hårt att man numera kan hånskratta åt allt det som en gång var säkert.

I en tid när man hyllar sådant som  vi förr ansåg  vara fel och föraktar det som tidigare varit ankare i tillvaron behövs det "olivträdsskogar" som vågar stå oförändrade oavsett vilka vindar som blåser.

Om det fanns flera "olivträdsmänniskor" skulle vi kanske slippa höra sådan nyheter som den vi hört om Anders Borg de senaste dagarna. Det är ju bra av honom att ångra sitt beteende och beklaga sig, men i en värld där normerna alltmer raseras finns det de som försvarar honom och säger att man har rätt att vara "mänsklig", vadå mänsklig, undrar jag. Om ryktet säger rätt så är det absolut inte ett mänskligt beteende och kan aldrig försvaras med att man genomgått en pressad tid. Hur pressad man än är har man inte rätt förnedra andra människor, förargelseväckande beteende kan inte heller försvaras och definitivt inte försvaras med att man var för full. Kan man inte kontrollera sitt alkoholintag ska man låta bli helt både för sin egen och för omgivningens skull. Är man dessutom en offentlig människa har man större ansvar ändå. Anders Borg är ju inte ensam om det här. Vi börjar bli luttrade, det har varit många politikerskandaler. 

Låt oss vara vaksamma så vi inte blir så luttrade att vi inte längre orkar reagera när rätt blir fel och fel blir rätt. 

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0