Första och andra kallstenen kastad

"Inte kan ni bada nu, både första och andra kallstenen är kastad". Så skulle min mamma ha sagt om hon  hade kunnat se oss i går när vi paddlade ut till en av våra favoritöar.

Enligt den gamla traditionen kastades den första kallstenen på Olovdagen den 29 juli, den andra på Larsdagen den 10 aug och den tredje på Bartolomeus den 24 aug.

När det gällde gamla ordspråk och kännetecken på naturen var mamma en levande uppslagsbok men jag förstod aldrig medan hon levde att det kunde ha varit intressant att skriva ner alla talesätt och kännetecken som hon tagit med sig från generationer bakåt.

På våren var det järnnätter, och så var det ju alla olika namnsdagar som kunde tala om hur vädret skulle bli. I mångt och mycket kunde nog alla de här kännetecknen betyda något innan vi började påverka jorden och miljön med vårt sätt att leva.

Det som jag tycker är konstigt för min del är att allt det här dyker upp som gamla kunskaper i mitt bakhuvud nu. När jag hörde mamma säga det medan hon levde tyckte jag att det var kvalificerat nonsens.

Hur som helst vi badade i går fast två kallstenar redan är kastade, det var +18° i vattnet och riktigt skönt.

 

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0