Hyllning och avsked till en vän.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I dag är det Bartolomeusdagen då den tredje kallstenen, enligt gammal sed, kastades i vattnet och jag skriver mitt avskedsbrev till vår älskade, svenska sommar.

 

Älskade sommar.

 

Vår svenska är sommar är osäker till sin natur, som om hon inte har förstått sitt eget värde och inte vågar visa sig. Tror kanske som så många av oss att hennes specifika egenskaper är ointressanta för omgivningen.

Har hon ens en aning om hur vi älskar hennes förtrollande, ljusa kvällar, hur vi beundrar doften och färgerna från sommarängens blommor, hur vi njuter av fågelsången i tidiga morgnar, hur våra överstimulerade öron får vila vid strandens mjuka vågskvalp?

Har hon märkt hur vi vänder våra ansikten uppåt och suger till oss varje solstråle och att vi till och med kan göra likadant vid ett ljummet, stilla sommarregn?

Har hon förstått hur njutbara de svaga briserna är som får fält och blomsterängar att bölja sig och som kan svalka oss när dagen är varm?

Har hon insett hur vi suktar efter hennes bufféer av nyskördade grönsaker, kryddväxter, nässlor, svamp, fläder, smultron, blåbär, hallon, hjortron och lingon, för att bara nämna några läckerheter?

 

Har hon inte insett att vi älskar henne som hon är? Hon behöver inte ta till övertoner, inte behöver hon skicka kalla stormar och ösande regn över oss. Inte behöver hon skicka ilskna bitande insekter för att påkalla vår uppmärksamhet.

 

Hon behöver inte heller dra sig undan så snabbt, vi vill behålla henne hos oss trots hennes negativa övertoner. Vi älskar henne som hon är och kan ha överseende med hennes eventuella brister, bara hon ville stanna ett litet tag till.

 

Skriv en kommentar

Kommentarer: 3
 • #1

  Christina Brengesjö (torsdag, 24 augusti 2017 19:58)

  Fantastiskt!! Du är verkligen en poet som kan sätta ord på det som vi känner!�

 • #2

  Ingegerd Norman (torsdag, 24 augusti 2017 20:38)

  Helt fantastiskt sammanfattat och de fina bilderna talar ju också. Tack Margit!

 • #3

  Margit Klehn (torsdag, 24 augusti 2017 22:19)

  Tack Christina och Ingegerd för era snälla ord. Det är ju bara så roligt och befriande att skriva ner sina tankar.