Hur stavas lycka?

En gång i forntiden skrev man kanske fyrklöver om man stavade till lycka. I dag vet vi att det inte är så lätt att få tur och bli lycklig som att hitta en fyrklöver, men det ska väl inte förnekas att man ändå blir lite glad av att ha upptäckt en sån här raritet som jag råkade se i dag.

 

Lycka är ett relativt ord. Den gångna helgen bodde två av våra barnbarn hos oss. Flickan som går i andra klass såg fram emot måndagen. Flera gånger upplyste hon mig om att det skulle bli så roligt att gå till skolan på måndag för då skulle de bada. Gymnastikpåsen med badkläder stod färdigpackad vid dörren och väntade. Det gick lätt att somna på söndagskvällen, det var ju en rolig dag som väntade. Det går bara inte alltid som man har tänkt, ett par timmar senare vaknade hon med magont och spydde, magsjukan var ett faktum. Av utmattning somnade hon om ganska lätt igen utan att ana konsekvenserna av det som hänt. När hon vaknade på morgonen och förstod att hon inte skulle få gå till skolan blev det tårar, många tårar. Det som hon sett fram emot så länge gick om intet. Lyckan kommer...lyckan går...det som kallas lycka kan lätt vändas till något annat.

 

Grannens amerikanska spaniel som vi tar med oss på lunchpromenad varje dag har alltid visat oss en stor tillgivenhet och även tacksamhet över att få gå en lång promenad och därefter belönas med en portion hundkulor när han kommer hem. Han har varit lycklig för det ända tills vi en dag fick för oss att ta med en överbliven våffla att mata honom med under turen. Lyckan visste inga gränser, han hoppade och skuttade fram och glömde alldeles bort att han brukar vara förnäm och undvika vattenpussar, han vadade fram med blicken stadig fästad på oss, gick till och med in i en lyktstolpe.

Nästa dag trodde han att det skulle vara likadant, och nästa och nästa. Numera glömmer han att vara lycklig för själva promenaden, han bara söker i våra fickor och händer ifall det skulle finnas en våffla där. 

Gissa om jag har dåligt samvete. Vi trodde vi var snälla men i stället tog vi lyckan ifrån honom. Nu kan han inte vara lycklig över det lilla längre. Han väntar sig alltid något bättre.

 

Om vi är ärliga så är vi väl så lite till mans. Det vi har är så självklart, vi vill alltid ha något bättre, men när vi får det där som vi eftersträvar  blir vi inte lyckligare för det.

Den bästa stavningen på ordet LYCKA idag är nog TACKSAMHET och FÖRNÖJSAMHET.

 

Lycklig är den som inte inbillar sig att alla andra är lyckligare och lyckligast är den som kan glädjas åt andras lycka.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0