Tystnad, stillhet, koncentration

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Titta på bilden, visst andas den ro och vila. Tänk dig att få sitta där på stranden och titta ut över vattenspegeln i tystnad. Bara höra naturens och himlens röster viska till dig.

Varför är dagens människor så rädda för tystnad, har jag ofta frågat mig. När man ser på TV och det blir en liten paus ska det alltid läggas in några entoniga tjutande elektroniska ljud. Kan inte tänka mig att någon människa njuter av det men producenterna verkar tro att det farligaste som finns är en tyst minut. Vi som går i kyrkan kan uppleva samma sak där. I stället för att  be stilla under tystnad har det blivit tvingande att ha någon form av bakgrundsmusik.

Det verkar inte som att man vågar ha tyst omkring sig, kan det bero på att man är rädd för stillheten där man kan komma i kontakt med sitt innersta. Kanske det i själva verket är så att dagens människor är rädda för sig själva, rädda för att bli avslöjade, att se sanningen om sin egen otillräcklighet i en värld där det gäller att framstå som en handlingskraftig övermänniska för att göra karriär.

För att bevisa sin effektivitet gör man alltid minst tre saker samtidigt som t.ex. köra bil - dricka kaffe - prata i telefon. Allt man gör blir i stället ineffektivt. Man kör okoncentrerat och fördröjer både sig själv och andra bilister. Jag hävdar att vinsten vore stor om man i stället tog fem minuter och drack sitt kaffe innan man körde iväg. Möjligen kunde man samtidigt klara sitt telefontal då också utan att bli allt för splittrad.

På tal om att vara splittrad kan vi ta exempel från TV igen. De flesta program i dag är uppbyggda så att man bara får se en snutt här och en där. Just när man har blivit intresserad av något så övergår det till att handla om något annat och sedan om flera andra saker innan det går tillbaka och man får fortsättningen på det man ville höra.

I det nya morgonprogrammet på TV snurrar det en massa olika bilder på ett stort antal skärmar bakom programledarna. Vill de att vi ska se deras skärmar eller ska vi titta på programledarna? När nyheterna läses upp snurrar andra nyheter på textremsorna nedanför. Att få en nyhet i taget är kanske för mycket begärt.

Jag är nog gammalmodig men jag längtar efter TYSTNAD, STILLHET OCH KONCENTRATION. Skulle det vara så att jag i tystnaden och stillheten ser vem jag egentligen är och inte är nöjd med vad jag upptäcker så är det nog också där i stillheten som jag kan bearbeta och söka förändring. I tystnaden kan jag få kontakt med min skapare och försonare.

 

Skriv en kommentar

Kommentarer: 2
 • #1

  Gun-Britt Simonsson (måndag, 02 oktober 2017 14:26)

  Så förlösande att läsa dina tankar. Tror att det här är vår räddning ,att ibland stanna upp och "invänta sin själ".f
  För att möta all stress runt omkring oss måste vi hitta ett inre lugn. Även i kyrkbänken. Tack för att du delar med dig av dina sunda tankar.�

 • #2

  Margit Klehn (måndag, 02 oktober 2017 14:40)

  Tack Gun-Britt för dina uppmuntrande ord, det känns så fint att få kontakt med människor som tänker och funderar i samma banor och att få ha en dialog.

  (Ibland kanske man inte tycker lika, då är det lika välkommet med en kommentar i alla fall)