Ribbings etikett

I dag tog jag fram och bläddrade i Magdalena Ribbings bok. Det var några dagar sedan hon gick bort och jag saknar henne redan. Vem ska nu med humor och auktoritet tala om för oss vad som är lämpligt.

En del rynkar på näsan och rycker på axlarna när de hör ordet etikett, det bekymrar mig lite. Det behövs regler för att samspelet mellan människor ska fungera. Vi måste helt enkelt visa respekt för varandra.

I dag vill inte människor ha regler, man vill göra precis som man vill. "Jag känner inte för att bry mig" är tendensen. Det blir ett kallt och hårt samhälle när det är viktigare vad jag känner än vad människorna omkring mig känner. Dessutom blir det ett farligt samhälle när man väljer att nonchalera alla regler och normer. Det är inte bara vett och etikett man tar lätt på, samma tendens kan ses när det gäller lagar och trafikregler. Om vi fortsätter på det spår vi har slagit in på nu kommer det snart att bli riktig kaos i vårt samhälle.

Både lagar och etikettsregler kan sammanfattas i det bibelord som har kallats den gyllene regeln: Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0