Doft av jul smyger på

I år är jag tidigt ute, har redan börjat så smått med julförberedelser. I dag blev det pepparkakor. När jag stod där och kavlade med mammas gamla kavel såg jag mig och mina två syskon hoppa ur den svarta skolskjutsbilen, med extra säten där bak. Det var en decemberdag någon gång i slutet på 50-talet. När vi sprang in på gården med skolväskorna efter oss, flygande som segel, tittade vi på varandra och sa: "Det luktar pepparkakor". Då visste vi att mamma inte hade bakat slut på degen, hon sparade alltid tre klumpar av degen så att vi fick var sin att baka ut när vi kom hem. Det blev nog mest grisar, gubbar och gummor, det fanns inte så stort utbud av formar på den tiden, men jag vill minnas att min bror Bruno var lite kreativ och skar ut egna modeller med kniv, mest bilar har jag för mig att det blev. När våra barn var små väntade också var sin pepparkaksdeg på dem när de kom hem från skolan om vi inte bakade en lördag.

När jag stod och bakade i dag fick jag veta att ett av barnbarnen (som är 8 år) skulle komma till oss efter skolan i morgon och då stoppade jag genast bakningen och lade undan den sista klumpen så att hon får baka några kakor. Hoppas hon blir glad för det.

Anledningen till att jag har tjuvstartat lite med julförberedelser är att det har lyckats för oss att samla alla våra barn med familjer till första advent. Det händer inte så ofta att vi kan samla alla, eftersom de bor spridda, så när det sker vill jag att det ska vara högtid. Helst så väl förberett så att också jag hinner umgås med dem.

Advent är en fin tid, känns mera avslappad och mindre kravfylld än julen och känslan när första ljuset får tändas ger fortfarande en skön känsla av förväntan.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0