Språket med guldglans

Det gör ont i mig när jag hör så många som misshandlar vårt svenska språk.

För mig är det språket med guldglans, men det verkar inte som att någon vill stå upp till det svenska språkets försvar.

I nyhetssändningar, tidningar, filmer, TV-program av alla slag och inom sporten, ja överallt förvanskas vårt vackra språk.

Först och främst är det alla svordomar som numera förekommer i alla sammanhang men det är också plågsamt att höra alla ord som används på ett sätt så att det får fel innebörd. Ett tydligt exempel på det är ordet liksom som används precis överallt vare sig det passar in eller inte. Liksom har helt enkelt blivit ett utfyllnadsord som man använder medan man funderar på vad man ska säga härnäst, eller kanske det bara är så att det är så viktigt att låta som alla andra så att man gärna slätar ut sin egen personlighet för den sakens skull? Man kunde förstå om det bara gällde ungdomar som inte har så lång livserfarenhet men det ungdomliga språket efterapas av högutbildade litteraturvetare, författare, journalister och recensenter. Borde inte de gå före med gott exempel och stå upp för att vårda språket?

Min farfar brukade säga att faktiskt var ett fullständigt onödigt ord. Det här var på 60-talet och jag förstod inte vad han menade då men inser nu att om ordet faktiskt var lika ofta använt då som liksom är nu så var det nog den tidens landsplåga.

Som tur är har jag inget intresse av sport, där har det blivit vedertaget i alla intervjuer att alla tomrum mellan orden ska fyllas ut med ett långt åååhh.

Andra utfyllnadssatser som ofta återkommer är: På något sätt, så att säga eller och så vidare.

Jag förstår inte heller varför man ska blanda flera språk när man talar.  Svenska språket innehåller minst 125 000 ord och nya ord kommer in i Svenska akademins ordlista varje år (många av dem är också tveksamma), ändå blir det vanligare och vanligare att man blandar in engelska uttryck mitt i det svenska språket. Då tar man sig också friheten att göra verb av adjektiv. Man "softar" till det, eller man " tajmar", för att ta ett par exempel.

Språket med guldglans behandlas som skrot. Jag trodde inte guld kunde rosta eller ärga men en underlig beläggning har tagit glansen av vårt vackra språk.

 

 

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0