Tre goda ting

Fick en gång frågan: Vilka är de tre viktigaste lärdomarna du fått av dina föräldrar? Jag fick tänka länge men kom fram till följande svar.

 

 

1. Att den lilla människan är omsluten av en storhet vid namn Gud.

 

2. Att ta väl vara på jordens resurser.

 

3. Att göra rätt för sig.

 

 

När tidens vågor rullar och generationer avlöser varandra (står själv på sista trappsteget nu) tänker jag ofta tillbaka på det man kom ifrån. Varför blev jag den jag blev? Vad fick jag med mig från föregående generation och vad har jag fört vidare till kommande släkten?

När jag tänker på de tre viktigaste saker jag fick med mig hemifrån så är det nog först och främst kunskapen om att den lilla människan är omsluten av en stor gudomlighet precis som jordens fastland är omslutet av hav.

Vågorna slår in med kraft och omformar landet men hav och land lever i samförstånd. Tar och ger. Fastlandet låter sina bäckar och floder rinna ut i havet. havet tar hand om det, låter det avdunsta och återvända som regn över land. Så är det stora och lilla förenat i en beroendeställning som aldrig kan brytas.

 

En annan viktig sak jag fick lära var att aldrig slösa med jordens resurser. Man kastade aldrig någonting förrän alla användningsområden var uttömda. Tröjor kunde rivas upp och stickas om flera gånger så länge det inte var alltför många stoppade lagningar i dem. Än i dag kan jag inte kasta en utsliten skjorta utan att först ha sprättat ut knapparna. I vuxen ålder har jag formulerat ett ordspråk som hänger på köksväggen - Att få ut mycket av ingenting är den fattiges privilegium. Att veta vad fattigdom innebär är en kunskap jag är tacksam för i dag.

 

Det tredje jag vill nämna är uppmaningarna man fick att alltid göra rätt för sig, aldrig vara någon skyldig. Det ser jag som ett sätt att visa respekt både för sig själv och för människorna som finns runt omkring. Utan respekt för varandra blir världen ociviliserad.

 

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0