I gröna katedraler är under ingen omöjlighet

Det grönskar därute och jag vill inte missa en minut av den intensiva naturexplosionen som pågår, därför är min tillvaro förflyttad till de gröna rummen nästan dygnet runt. Antingen promenader i skogen, jobb och vila i trädgården eller en skön kajaktur där man ser alla nygröna färger från vattensidan, därifrån ser man också alla fåglar med sina ungar och någon som fortfarande ligger på ägg.

Har du svårt att tro på under ska du bege dig ut i de gröna katedralerna där gråa halvdöda pinnar plötsligt vaknar upp och drar på sig sina fräscht nygröna kläder. Vem kunde tro för några veckor sedan, när vi firade påsk, att dessa spretiga pinnar skulle bli så vackra.

För många människor är det svårt att tro på påskens budskap och allt som hör samman med det. Att en Gud skulle kunna födas till jorden av en jungfru som blivit gravid genom helig ande, att han skulle korsfästas med orden: "Fader förlåt dem" och sedan uppstå efter tre dagar. Men ärligt talat, varför skulle under vara så märkligt? Är det inte ett under vi ser varje vår när gråa, döda marker exploderar i färger och prakt. 

I går var det Kristi himmelsfärdsdag, en dag som firas till minne av ännu ett under och om några dagar är det dags att fira pingst, hänryckningens tid. Naturen är fylld av under som vi kan beskåda varje dag. Ägg blir fågelungar, kala grenar grönskar, knoppar blir blommor, deppiga sinnen spritter av glädje. Vi lever i undrens tid. I de gröna katedralerna är det lättare att tro på under.

Fortfarande finns de som inte kan tro på något som inte vetenskapen har bevisat men då glömmer man att vetenskapen aldrig blir färdig med sin forskning. Det som för femtio år räknades som omöjligheter (eller under om det ändå hände) är i dag fullständigt normala vardagshändelser, det som i dag kallas en omöjlighet är i morgon en möjlighet. Hur mycket vetenskapsmännen än forskar ligger skaparen steget före.

Fast jag tvivlar ibland väljer jag att tro på  bevisen som jag ser i de gröna katedralerna, nämligen att det omöjliga är möjligt. Hur skulle vi kunna leva vidare i den här grymma världen, fylld av maktbegär och krig om vi inte trodde på under? Det är nog i själva verket så att man behöver tro på under för att inte  gå under.

 

 

 

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0