En rikedom att ha upplevt fattigdom

Ljuset är alltid vackrast när det bryter mörkret, en ljusstråle som letar sig fram mellan skogens mörka stammar kan skapa en lyckokänsla i mig. Den lilla strålen, med sin kraft, bevisar att ingenting är omöjligt. Den inger hopp om att den som är förföljd av motgångar kan få se en förändring och visst är det så att  framgångarna känns störst efter nedslående motgångar.

Färgerna är vackrast när de får kontrastera dyster bakgrund. Glädjens droppar smakar bättre för den som smakat sorgen. Tacksamheten är störst hos den som inget har.

Vi behöver skiftningar i livet. Precis som vi i norden har skiftningar mellan årstider så upplever alla människor olika skeden i livet. Några känns tunga men efter svåra tider kommer nästan alltid lättnad.

När jag ser tillbaka på mitt liv, tycker jag att jag har det bra nu men jag är osäker på att jag skulle ha insett det om jag inte hade fått starta i fattigdom. Precis som jag såg min mamma sy om gamla kläder, spara alla ursprättade knappar och dragkedjor för kommande behov fick jag göra när våra barn var små. Ingenting fick kastas förrän alla användningsmöjligheter var uttömda. För mig handlade det bara om ekonomi den gången. Nu när vi har börjat tänka miljövänligt inser jag att fattigdom faktisk är miljövänligt.

Än i dag slänger jag aldrig en utsliten skjorta utan att först ha sprättat ur knapparna och är det en linne eller bomullsskjorta klipper jag gärna ut alla hela stycken som kan användas till fönster och spegelputsning. 

Tomma glasburkar kan användas många gånger av den som kokar sylt och marmelad (Ett utmärkt sätt att också ta vara på skogens resurser) Det är inte nödvändigt att köpa nya burkar.

Vi har just börjat med avancerad sopsortering i vår kommun och har fått jättekärl med olika fack för matrester, förpackningar, plast, glas o.s.v. Jag inser att det aldrig kommer att bli särskilt mycket i våra tunnor för det mesta kan ju återanvändas redan härhemma och matrester har vi ytterst sällan eftersom fattigdomen lärde mig att planera så att alla rester kunde användas i hushållet.

Jag inser nu att det är en rikedom att ha upplevt fattigdom.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 1
  • #1

    Gubben (söndag, 27 maj 2018 18:59)

    Jo, så där är det alldeles säkert. Kontrasterna behövs.