Skiljetecken behövs i livet!

 

När jag hör unga reportrar på TV ställer jag mig frågan om kommatecken och punkt är utraderade begrepp i dagens svenska. Entonigt och i ett forcerat tempo tar man sig snabbast möjligt genom sitt manus. Här och där, på helt omotiverade ställen, låter man rösten stiga till  oförklarliga pip. Röstförändringen verkar mera vara styrd av en metronom  än av textens skiljetecken. Förlåt liknelsen men i mina öron låter det som när en höna kacklar,  ungefär var fjärde stavelse stiger rösten, i det i övrigt entoniga rabblandet.

Jag undrar om det kan vara en återspegling av tidsandan. Vi stressar fram i livet och har inte tid för de där små viktiga skiljetecknen som skulle ge oss luft, göra vårt liv balanserat och ge det den rätta melodin.

Vår tid har andra lösningar än nödvändiga pauser, det finns ju alltid appar som kan lära oss hantera det mesta, tror vi och använder ytterligare lite av vår dyrbara tid, till att leta appar.

Yoga har också blivit populärt i vårt sekulariserade land. Eftersom vår gamla, kristna bön och andakt har blivit en föraktad företeelse, importerar vi andra religioners avslappning. 

Jag tror inte att vi behöver gå omvägar för att finna ro i själen.

En stund i stillhet med min skapare och Gud  är  viktiga kommatecken i mitt liv. När jag kopplar bort bruset från omvärlden får jag möjlighet att hämta ny luft, för att kunna fortsätta meningen till punkt.

Kommatecken och punkter på rätta ställen i livet är viktigt, för att skapa en behaglig tonslinga som gör att vi når fram till varandra.

Förakta aldrig ett kommatecken!

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0