Kommer min ökenros att blomma 18 augusti?

Jag har länge önskat mig en ökenros i kruka.

Ville ha den innan min roman  kommer ut. I den har jag skrivit om en växt som jag aldrig har sett  i verkligheten. (Bara läst om dess egenskaper)

Den var inte lätt att få tag på eftersom den är ganska ovanlig i vårt land men nu har jag lyckats. Jag hittade ett exemplar som visserligen hade blad men inga blommor, knoppar finns det dock så jag hoppas kunna sköta om den  så bra att knopparna slår ut till den 18 augusti då jag har boksläpp på Mullsjö marknad vid MSOK-stugan. Har jag otur kan det gå åt andra hållet så att den förlorar allt den har men då får den följa med till bokbordet i alla fall. Då kan den ju ännu bättre illustrera huvudpersonen Hagars liv som växlade mellan sorg och glädje precis som de flesta människors liv gör.

 

Utkastad i en främmande värld känner tonårsflickan en vilsenhet. De gudar hon lärt sig dyrka i sitt hemland nämns aldrig bland nomadfolket, där talar man om en Gud, han som är himmelens och jordens skapare.

Det är mycket som inte stämmer med det hon lärt sig under uppväxtåren. Hon har svårt att förstå hur en enda Gud skulle kunna täcka alla behov.

 

Hon har inte bara berövats allt hon ägde, hon har också förlorat sin familj, sitt land, sin kultur, sin tro och det hon uppfostrats till gäller inte här.

Precis som en ökenros har hon förlorat alla sina blad. Hon känner sig naken, tömd på allt ända in i själen.

Trots allt, försöker hon anpassa sig, hon vill vara sin husfru till lags och det går hyfsat. Några nya blad har börjat pryda ökenrosen men de båda starka kvinnorna, en åldrande nomaddrottning och en flicka som just har börjat livet har svårt att dra jämt.

Till slut blir det för mycket för Hagar. Gravid med patriarkens barn flyr hon planlöst ut i öknen. När hon kämpar för sin överlevnad inser hon igen att alla bladen har fallit av.

 

Hon är tömd på allt, har förlorat allt men hon är sedd. Ensam i öknen möter hon den Gud som stavas med stort G. Hon kallar honom Seendets Gud, den enda som såg henne när hon inte kände sig värd att uppmärksammas. Ett nytt liv börjar och bladen kommer så sakta tillbaka men de kommer att falla av många gånger än.

 

Hoppas få se dig vid mitt bokbord den 18 augusti. Då kan du se hur det har gått med min ökenros och kanske också köpa ett signerat exemplar av min bok. 

Den är utgiven på Pärlan förlag. Boken har knappt 300 sidor och priset är satt till 189:-

 

Om du vill kan du redan nu förbeställa boken så ser jag till att du får ditt ex. så snart den har släppts.

 

Skriv en kommentar

Kommentarer: 2
 • #1

  Anders Bohlin (söndag, 15 juli 2018 00:20)

  Hedevägen 4
  774 98 Horndal

 • #2

  Margit Klehn (söndag, 15 juli 2018 07:11)

  Tack Anders!
  Jag noterar det.