Det vardagsgråas förtjänster

 

Vi har tillbringat några dagar i Nynäshamn. Bokade in oss där utan någon speciell anledning, tänkte bara att en liten stad vid kusten måste väl vara mysig. Det visade sig vara så att vi bodde på ett medelmåttigt hotell i en medelmåttig stad. Radhuslängornas färg från ca. 50-talet hade med god marginal passerat det datum då de borde målas om, ett ansenligt antal fönster borde också bytas ut. Butiker hade sommarstängt och strandremsan var avskärmad av ståltrådsstaket som inhägnade färjeterminalen.

Vi kände en hel del av Svensson/Svensson-mentaliteten när vi strövade omkring där men det fanns ljuspunkter. Det medelmåttiga hotellet serverade fantastiskt god mat, både middag och frukost. Den lilla småbåtshamnen hade sina charmiga inslag med småbodar där litet av varje kunde köpas. Vi köpte ändå vår mjukglass i den 50-talskonserverade järnvägskiosken, helt enkelt därför att den drevs av en trevlig invandrare som förstod sig på service, dessutom hade han god glass. Hos honom köpte vi också tågbiljetter till Stockholm. Det visade sig att en pensionär kunde åka från Nynäshamn till Odenplan för 30:- och tågen gick en gång i halvtimmen. (Nu förstår jag bättre varför det finns politiker som tror att man kan klara sig utan bil. Kanske kunde dessa politiker införa ett jämlikt system där samma priser och täta tidtabeller gäller i hela landet?)

Att vi hamnade i Stockholm berodde på att vi fann lilla Nynäshamn så intetsägande första kvällen där, men efter vår Stockholmsutflykt hittade vi några naturpärlor söder om stan och njöt en hel dag på en klippa där segelbåtar gled förbi och kanadagässen vänligt flyttade på sig när badgäster insisterade på att få platsen.

På kvällarna blev det mest att strosa runt vårt hotell där det mesta var vardagsgrått men då upptäckte jag att att det är det enahanda, vardagsgrå som får varje liten avvikelse att glittra i allsköns nyanser. Se bara på bilden ovan. En ynklig liten växt i det brunbrända gräset ropade: "Se mig!" Det var väl värt mödan att böja sig ner och ta en bild på den lilla uppmuntraren.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0