Framgångssagan luktar unket

Efter att ha varit ett land som styrts av Jantelagen började nya röster höras på 70-80-talet. Nu blev det inne att förverkliga sig själv. Efter decennier av ödmjukhet och hänsynstagande började fler och fler att satsa på sig själva.

Många av oss trodde kanske att det här, som så mycket annat, var en trend som skulle gå över av sig själv men så lätt gick det inte.

När man börjar bli mera upptagen av sig själv än av sin omgivning kan man aldrig få nog, dessutom har vi fått en rejäl skjuts framåt när medierna har blivit allemans egendom.

Alla har vi väl sett "framgångsprofeternas" budskap på facebook och instagram. Budskapet lyder: Gör dig av med energitjuvarna!!! Vänner som tar mer än de ger är inget att ha, bort med dem. Vänner som har synpunkter om ditt liv är absolut inget att ha, bort med dem. Behåll bara de vänner som alltid ställer upp för dig, som aldrig kritiserar dig som låter dig leva ditt liv med bara dig själv i centrum.

Man ser en skog med tunga, mörka, kvistiga och grå träd. En vardag så trist, men när man ser ljuset som silar fram mellan träden tror man att om vi fäller alla dessa energislukare så blir livet så lätt och ljust och fyllt av framgång. Men framgångsljuset kan bli bländande och brännande när det inte finns någon motvikt och håll med mig om att ljus som silar fram mellan robusta trädstammar är vackrare än det ljus som gassar över en kal slätt.

Jag är förvånad över att alla de här "framgångsprofeterna" får stå oemotsagda. Jag mår illa när jag ser alla uppmaningar att göra sig av med obekväma vänner som bara är energislukare. Jag tycker att det luktar unket och upphör inte att förvånas över att så många gillar och delar.

Vänner har man i med och motgång, de behövs för att lyfta en när livet är tungt och de behövs för att lugna ner oss när vi klampar fram för fort. Jag har i alla fall inte så många vänner så att jag har råd att göra mig av med någon. Mitt budskap lyder: Var rädd om ALLA dina vänner, den som känns jobbig just nu kan vara den du behöver en vacker dag.

 

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0