När saven stiger

När jag var barn tog pappa med mig och mina syskon ut i skogen på våren. Vi borrade hål i en björk,  stack in en slang i hålet och det dröjde inte så länge förrän det sakta, sakta började droppa sav ner i koppen som vi ställt under slangen.

Man fick ha lite tålamod innan koppen blev full men det var värt väntan. När koppen var full  fick vi i tur och ordning dricka den söta vätskan. Då visste vi inte mera än att det var spännande att skapa "saft" på det här sättet. Nu vet jag att det innehåller en lång rad näringsämnen som är nyttigt för människor och djur. Långt tillbaka i tiden när nordborna led brist på flera ämnen efter en lång mörk vinter då det varit sparsamt med födoämnen blev det här en nyttig vitaminkur som fick kroppen att vakna upp på nytt.

När jag tänkte tillbaka på de här upplevelserna började jag läsa lite om savens betydelse och förstår att det är kolossalt komplicerat. Inget man förstår på ett ögonblick.

Det lär vara något som kallas kapillärkraft som får saven att stiga men om det vore så enkelt skulle den bara kunna stiga 10 meter och vi vet ju att den stiger från roten ända upp till trädkronan. Det lär vara så att här handlar det om kapillärer av molekylstorlek och då räcker kraften att lyfta flera kilometer. Det här är inget som jag begriper men jag förstår att det är en kolossal kraft som är verksam inne i trädet och som kan upprätthålla livet så att trädet grönskar varje vår. 

Det lär också vara så att saven både stiger och sjunker. Hur det fungerar är svårt för en vanlig liten hjärna att förstå men jag tänker att varför skulle inte skaparen använda ett lyckat koncept flera gånger så då är det nog samma idé som ligger bakom både den biologiska och andliga skapelsen. Det är därför våra molekylsmå oroliga böner kan stiga ända upp till toppen av skapelsen, få dess topp att skapa en grön, lummig rogivande krona att söka skydd under. Och som saven sjunker igen när den har nått toppen och uträttat sitt så kommer våra böner tillbaka när de har varit hos vår Herre och då får vi ta emot den ro och frid som inte världen kan ge. All den innehållsrika näringen får vi på köpet. 

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0