I väntan på mognad

I går skördade jag alla tomater som fanns kvar på plantorna och rev upp allt i grönsakslanden som har gjort sitt för den här sommaren.

Inte alla tomater har hunnit mogna men ger man dem bara lite tid så brukar de flesta av dem mogna efter ett tag när de kommit in. Det gäller bara att vänta.

Fast det är väl så med oss människor att vi har svårt att vänta, vi vill att allt ska ske på en gång. Men ju mera erfarenhet man får dess mera inser man att det som får ta tid på sig att mogna blir oftast bäst. Frukter och grönsaker som får mogna stilla och sakta under äkta solsken ger oftast godare smak och färg än de som drivits fram i växthus med konstgjort ljus.

När beslut ska fattas blir det också oftast bäst om tankarna får mala ett tag och man kan väga för och nackdelar mot varandra.

Ska man fatta beslut tillsammans med andra människor inser man också att vi människor har olika långa mognadsprocesser, någon kan snabbt vara redo att skörda och stampar ivrigt medan vi andra står tvekande.

Det kan bli knepigt ibland men som gröna tomater samsas med röda och gula i mina glasskålar kan vi kanske också samsas som människor. Jag inbillar mig att etylengasen från de mogna tomaterna påskyndar mognaden av de gröna.

Ta den tid du behöver i livet men vänta inte så länge att övermognaden gör allt omöjligt!

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0