Det krävs skönhet för att bli banan

När vi nyligen vandrade på levadorna som gick genom Madeiras banandungar förundrades jag över alla detaljer man kunde se på en bananblomma. Håll med mig om att den är ett konstverk med alla sina små "trumpeter"

Ska allt detta behövas för att skapa ett bär tänkte jag. Ja, om man slår upp "banan" i Wikipedia så kan man läsa att den är ett bär som växer i klasar. Det blir alltså inte bara en banan av en blomma, det kan bli väldigt många.

De växer i klasar och varje stock kan ibland ha upp till 200 bananer och en vikt på 50 kg. 

Men visst är det ändå förunderligt att bananer som ser så "banala" ut med sin krökta form kan ha vuxit fram ur något så vackert. När man studerar naturen inser man att vår skapare inte har någon brist på fantasi och går aldrig den enklaste vägen för att få fram det han vill ha. 

 

Allt som har liv genomgår olika stadier i sitt liv, vissa perioder ter sig skönare än andra men det är hela tiden en utveckling som sker. Det finns en plan och mening med varje period i vårt liv.

 

Enligt Wikipedia:

Stocken hänger lodrätt ner från plantan med den stora mörkröda bananblomman längst ner. Blomman har formen av en väldig tulpanknopp. Innanför varje kronblad finns anlag för en klase bananer. Ett kronblad i taget öppnar sig och exponerar den blivande klasen för pollinering. Sedan faller kronbladet av, klasen börjar mogna medan blomman fortsätter att växa nedåt. På så sätt blir stocken allt längre och fylls med allt fler bananklasar. De första bananerna på stocken utvecklas dock aldrig till färdiga bananer. Efter mognaden dör växtens ovanjordiska delar.

Bananskalet är det yttre skalet på bananen vilket omsluter bärets kött. Skalet är från början grönt då örten är omogen, men byter sedan färg till gul, lila eller rött när den mognar och blir brunt eller svart när den blivit övermogen eller skalet skadas. Bananerna skördas ofta när de är gröna och får eftermogna på destinationsorten.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0