En röst i ensamheten

En mänsklig röst och ett lyssnande öra kan vara livräddningen för den som bor ensam och aldrig möter någon annan än sin egen spegelbild, vilket är ganska vanligt i den tid vi lever nu.

...men i  rationella tider finns dessvärre inte många som vill lyssna. Var man än ringer hör man bara en inspelad röst som upplyser om alla olika alternativ man kan tänkas ha slagit det här numret för. "Du vet väl att du kan få svaret på vår hemsida www.xxx.se. Jo, men nu platsade inte ärendet in bland någon av dessa otaliga alternativ. Hur gör man då? Jo det går ju att dröja kvar i luren och försöka få ärendet att passa in bland ett nytt antal alternativ. "Tryck 1 för..., tryck 2 för... o.s.v. Nu gäller det att vara skärpt i lyssnandet för att komma ihåg den siffra som är minst felaktig i förhållande till det ärende man har. Råkar man trycka fel är det bara att lägga på och börja om från början igen. Och då tänker den smarte att nu vet jag ju vilken siffra jag skulle trycka på för mitt ärende, jag gör det på en gång och så slipper jag höra den entoniga, inspelade rösten tjata, men så lätt var det inte!!! Man får allt vara snäll och vänta med att trycka tills det är dags, annars händer inget. Den opersonliga rösten vill höras (fast ingen vill lyssna på mig).

För en sådan som mig som har en make i huset att ösa min frustration över går det väl an, värre är det för alla som inte har någon som ens ser ut att lyssna. (För det är ju så med äkta män, egentligen lyssnar de inte särskilt ofta.)

Ja, nu inser ni förstås att det beror på bittra erfarenheter som jag öser ur mig allt det här och visst är det så. Efter flytten till Skåne upptäckte jag att det inte är så lätt att förnya den livsuppehållande medicinen som jag är van vid.

I Coronatid vill de ju inte att man ska ta ut för mycket medicin i förtid så jag väntade lydigt tills jag hade två veckors förbrukning kvar. För att de skulle slippa min röst gick jag in på 1177:se och bokade en tid för läkarbesök, trodde nog att jag skulle få ett sms inom några dagar med någon form av besked. När det inte hände blev det nödvändigt att ringa. På något underligt vis lyckades jag ta mig fram till en sköterska som lovade en tid nästa år. "Ok, men då behöver jag få mina recept förnyade nu" poängterade jag. Jag är ju van vid att bara kunna ringa läkarstationen och kunna hämta ut medicinen på apoteket inom ett dygn i alla fall. Nu var det inte så lätt här eftersom jag var ny patient. Trots att jag är registrerad patient kan de inte se min journal så jag uppmanades att gå till apoteket och begära ut en medicinlista som jag sedan skulle lämna på läkarstationen vilket jag gjorde samma dag. Efter ett par dagar var jag övertygad om att jag skulle kunna hämta ut min medicin men det visade sig att ingenting hänt.

Det var nu jag fick börja trilskas med telefonsvararen, jag måste göra ett nytt försök att få ett recept. Först ville telefonsvararen veta om jag hade en Smartphone och internetuppkoppling för i så fall kunde jag chatta. Jag har dålig erfarenhet av chattande så jag valde nästa alternativ som kom när jag lyssnat på alla nummer. Nu tryckte jag på knappen för receptförnyelse. Väl där skulle man knappa in personnummer och telefonnummer sedan skulle man tala in vilken medicin och styrka man skulle ha efter pipet.

Pipet kom omgående men i nuläget hade jag glömt styrkan på min medicin, burken hade jag inte kvar eftersom jag fyllt de sista tabletterna i min veckodosett och medicinlistan hade jag ju redan lämnat ifrån mig.  Ja, det blev ju bara att bryta samtalet, gå in och se min journal på 1177 och sedan ringa upp igen och lyssna mig fram till rätt nummer. När jag väl fått mitt ärende uträttat meddelade bandspelaren att jag kunde räkna med att det skulle finnas på apoteket inom 5 arbetsdagar. 

Så länge räcker inte min medicin men det är ju mitt problem. Deras problem är att de har fått hantera samma ärende ett antal gånger. Med personlig kontakt hade det räckt med 2 minuters samtal med sköterska och 2 min för läkaren att skriva ut medicinen och så hade det varit klart. 

Det man inbillar sig vara tidsvinst är i själva verket en tidsslukare men värst av allt är att gamla ensamma människor som hungrar efter mänsklig kontakt bara får tala med en maskin och den som hör dåligt får nog ringa många gånger innan de kan trycka på rätt knapp och avsluta med fyrkant#

 

 

Skriv en kommentar

Kommentarer: 1
  • #1

    Anders (torsdag, 12 november 2020 06:37)

    Vad rätt Du har Margit! Det Du beskriver är nog mångas erfarenhet!Håll ut!Kram!