Januariliv

Januari betraktar man gärna som en seg vintermånad men redan då finns det mycket liv som ser framåt och förbereder en vår.

Jag har alltid älskat att leta vårtecken och ju tidigare dess bättre. Visserligen vet man att det väntar bakslag men bara det där att se livet som kämpar i vinterslasket ger mig styrka och hopp. 

I februari 1959 kunde man läsa i Avesta tidning: "Hör och häpna! Skolflickan Margit Engström har under strövtåg i markerna funnit fullt utslagna blåsippor." Då hade jag veckorna innan gått och lättat på löven som låg över sipporna varje morgon och brett ett skyddande lager löv över varje kväll.  Ja, det kanske kallas fusk men hur som helst visade det sig att solens och den 9-åriga flickans samarbete ledde till att blåsippor slog ut i februari i Dalarna det året.

Nu drygt 60 år senare bor jag i Skåne och här kan man hitta vårtecken i januari (bilderna i det här inslaget är fotade jag mellan 4 jan. och 23 jan. i Klippan)

I går när maken och jag promenerade längs Rönne Å, som var rejält översvämmad, såg vi hur vitsippor sprängt jordytan och deras små huvuden syntes överallt under boklövstäcket. De tror på livet och har gjort sig klara, väntar bara på vårsolen. (Precis som jag gör). Om man bara öppnar ögonen och ser sig omkring finns de där överallt, de där tecknen som ger hopp om  ljusare tider.

Det finns hopp för oss människor som kämpar i coronaslask och tidsandans mörker också. Kännetecknade för allt som lever är att man vill överleva. Det finns ett hopp som driver, det är det som är livets styrka.

För att göra en travestering på Avesta tidnings inslag för 62 år sedan skulle man kanske kunna formulera det så här i dag: "Pensionären Margit, som numera heter Klehn, har under strövtåg på livets väg funnit både knoppar av tro och fullt utslaget hopp" (Till historien hör att hon fortfarande brer skyddande lager över sin tro när mörkret och kylan drar in men sliter av täcket och suger till sig varenda stråle av det eviga ljuset som värmer och väcker liv.)

 

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0