En bok mellan andra böcker

Det skrivs många böcker i dag. Många nya författare tar plats i TV-sofforna. Ämnena blir smalare och smalare. Alla säger att de har saknat en bok med just det innehållet.

Jag känner mig tveksam till om det verkligen behövs en bok för varje specifik situation i livet?

Någon har nyss blivit mamma och insett att det var chockupplevelse och när hon sökte fanns det ingen bok som kunde besvara hennes frågor. Man kan fråga sig  hur man har man hanterat sådan saker i tider som gått?

Kanske hade man inte tid att grubbla över om föräldraskapet var som man tånkt eller inte. Man tog hand om och älskade sitt barn lika naturligt som varje annan levande varelse gör. Kanske har man i dag fått en övertro på utbildning, kunskap och handledning så till den grad att den instinkt som har varit alla levande varelsers drift genom tiderna hittills har utplånats. Nu vågar man inte lita på sin intuition längre och genast blir varje ny händelse för svår att hantera. Men frågan är om ännu en ny bok kan lösa problemet?

 

Det finns många skrivargrupper som är avsedda att inspirera blivande författare (Naturligtvis grundade av någon som insett möjligheten att tjäna en slant på dessa människors författardrömmar) De kan säkert vägleda och hjälpa många att ta sig igenom det svåra hantverket men ibland undrar jag varför folk vill ägna sig åt just skrivande. 

Frågorna i de här grupperna är ibland förvirrande: "Jag har tänkt mig att skriva en bok, kan någon i den här gruppen ge mig ett tips om handling och personbeskrivning." 

Om man inte har något man vill säga och inte vet hur man vill säga det undrar jag varför man kommit på idén att skriva en bok alls. Själv skriver jag för den stora tillfredsställelsen att sätta ord på tankar som jag har upplevt viktiga. Jag tycker att jag har något jag vill dela med mig av samtidigt som jag känner att jag mår bra av att formulera mina tankar i ord.

Om någon trodde att man kunde tjäna en slant på att skriva så lär denne bli besviken. Om man tjänar något på det så är det för att man dessutom råkar vara en fena på att marknadsföra sig själv. Dessutom ska man ha vänner och bekanta som gärna ställer upp med recensioner. En agent är också en nödvändighet om man vill bli utgiven på ett respekterat förlag.

För min del är det en plåga att tala i egen sak och inte blir man precis uppsökt av agenter och recensenter så jag har kommit till slutsatsen att det nog inte blir flera böcker min del. Jag kommer nog aldrig att sluta skriva men det får bli för det egna nöjets skull i fortsättningen. 

Av min författardröm blev det några böcker som står mellan andra böcker i hyllan och samlar damm.

(Fast det känns ändå roligt att de som råkat hitta min senaste roman har hört av sig och tackat. Den har lästs av alla åldrar, av både kvinnor och män. Många har läst den flera gånger och lånat ut till sina vänner så jag har nått lite längre än till antalet sålda böcker. Tack till alla er som uppmuntrat mig.)

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0