Små drömmar kan också glädja

 

Vi hade varit och hjälpt till när min svärmor som är nästan 99 år flyttade till ett äldreboende. Innan vi åkte hem satt vi hos henne en stund. Hon hade fått hjälp med sin första dusch av den nya personalen och kände sig tacksam att allt med flytten hade gått bra. Hon försökte se glad och tapper ut men så kom orden:

"Det här är nog bra men nu har man ingenting att drömma om längre. Det finns ingenting att se fram emot."

Det gjorde lite ont att höra för man insåg ju att hon faktiskt hade rätt. Vad skulle vi svara henne? Vi ville  inte påminna henne om att livet efter detta kunde bli bra, det hade varit som att sparka henne över gravkanten. 

"Men du har väldigt många fina minnen att tänka på" försökte vi och genast började hon berätta om sådant som hon upplevt i livet, hur hon till och med sett under ske. Hur svårigheter förvandlats till glädje. 

Jag tittade på hennes händer och tänkte att de händerna har uträttat en hel del genom åren. De har både arbetat, smekt och vårdat. Nu är det hennes tur att bli vårdad.

Jag tror nog att hon så småningom vågar sig på att drömma igen för drömmar har den förmågan att de kan anpassa sig till de livsförhållanden man lever i. Ibland har man tänkt att alla drömmar i ett projekt är uttömda men plötsligt dyker det upp nya små drömmar. Drömmar tar inte slut så lätt. Det kanske inte blir de stora drömmarna om flytt och resor eller karriär för svärmors del men små drömmar kan också glädja. (...undrar om det blir något gott till kaffet i dag?)

 

 

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0