Ta inte munnen för full

En liten koltrast i vår trädgård blev lycksalig när han hittade en daggmask som han med säker näbb lyckades dra upp ur jorden. Problemet var bara att masken var större än koltrastens näbb, dessutom hade den en egen vilja och den ville inte låta sig ätas. Flera gånger lyckades den, slingrande och kråmande  ta sig ur koltrastens grepp. Till slut vann koltrasten men det blev trångt i näbben och svårt för trasten att hantera.

Den där episoden fick mig att tänka på ordspråket som säger att man inte ska ta munnen för full. Gamla ordspråk har ju oftast myntats av kloka människor med lång livserfarenhet som har tagit lärdom av livet.

Visst är det så att vi ofta vill mer än vi klarar. 

Som ung sneglade man ofta på innovativa saker, nya uppfinningar, man ville hänga med och skaffa sig det som andra skaffade sig men hade inte alltid medel att klara det. Nu vid  "övermogen" ålder har man mer än man behöver och vill inte ha mer men nu är problemet att man vill hinna uppleva så mycket som möjligt innan det blir för sent. Resultatet av rännande efter upplevelser blir att tröttheten tar överhanden och blir man riktigt trött är inte ens det man längtat efter roligt.

De var kloka våra föregångare som sade att man aldrig ska ta munnen för full. Lagom är alltid bäst.

 

 

 

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0