Urmakaren som inte är med sin tid.

Olyckligtvis tog batterierna i mina två klockor slut nästan samtidigt och jag försökte några dagar att klara mig med mobiltelefonen. Nu är det ju så att vanans makt är stor och jag fortsatte att titta på min arm varenda gång jag ville veta tiden. Det enda jag såg där var en tom vit ring i min annars rätt så solbrända hud.

Så kunde jag inte fortsätta så jag tog mina klockor och stegade in hos första men kanske inte bästa urmakare som också hade både moderna smycken och klockor i sitt skyltfönster.

Han var trevlig och vi småpratade medan han bytte batterierna. När den första klockan var klar satte jag den på armen direkt medan han fortsatte med nästa. (Under tiden kom hans trevliga hundar in i butiken och hälsade på mig.)

När allt var klart plockade jag upp mitt kort för att betala.

"Jag tar bara kontanter" sade han då och viftade med handen. "Jaha". Jag tittade lite undrande på honom..."men swish då?"

"Nej, nej, bara kontanter, det finns en bank runt hörnet". Han viftade med handen igen och jag gick ut för att hämta pengar, när jag ändå var på gång tog jag ut 100:- extra. Det kanske kan vara bra att ha lite kontanter på sig, tänkte jag.

När jag kom tillbaka låg ett handskrivet kvitto på 300:- på disken.

Jag lade upp de två tvåhundralapparna som jag tagit ut, han drog ut en låda i disken och tittade ner. (Kassaapparat fanns inte)

"Har du inte mindre?" undrade han. "Jag har ingen växel".

Märkligt, tyckte jag, att bara ta kontanter och inte ha någon växelkassa. Han löste det trots allt genom att springa in till grannbutiken och växla medan jag stod ensam kvar i butiken bland dyrbara smycken och klockor. De vänliga hundarna hade vänt tillbaka till sitt krypin bakom butiken. Visst är det tur att man är ärlig och inte tjuvaktig när man möter en urmakare som inte är med sin tid.

(Jag avslöjar inte i vilken stad detta hände, tycker trots allt att det vore otrevligt om min lilla berättelse skulle locka mindre nogräknade personer att göra en kupp mot denne trevlige man)

 

Skriv en kommentar

Kommentarer: 1
  • #1

    Christina Brengesjö (fredag, 03 juni 2022 17:42)

    Torestorpsvägen 14 Mullsjö