20170405

 

Rödhakens sång

 

I går kväll när vi gick vår kvällstur sjöng rödhaken så vackert för oss i "vår egen" bokskog.

Den porlande sången smittade av sig och jag blev så tacksam för allt vackert vi har att njuta av alldeles gratis i vårt land.

Naturligtvis hade jag kameran med så jag fick ett minne av en fin upplevelse en helt vanlig vardagkväll.

 

 

 

 

 

 

20170403

 

Droppar av samförstånd.

 

Droppar är vackra, de behöver inte ens vara stora. Tittar man nära på en liten droppe ser man att den speglar så mycket av allt den har sett.

Små droppar kan glädja.

I helgen var vi i ett sammanhang där jag mötte flera människor som köpt min diktsamling och det gjorde mig glad genom att vid flera tillfällen relatera till dikter i boken. 

När jag förstod att de inte bara köpt min bok, utan också läst den och mindes vad de läst blev jag glad.

Jag kunde se spegelbilden av både deras och mina erfarenheter när ljuset glimmade till i de små dropparna av samförstånd som skapades mellan oss.

 

 

20170330

 

I morse var det Frida Boysens dag på morgonTV.  Hon rörde sig ivrigt på stolen och talade på sitt forcerade sätt om vikten av senior influens på nätet. Enligt henne lär det inte finnas många över 65 som givit sig in i branschen. Så hon tog frejdigt en 67-årig kvinna som exempel på passivitet.

Det är ju mig hon talar om tänkte jag och det där stämmer inte, jag har en egen hemsida och där bloggar jag ibland också men när samtalet gick vidare förstod jag att jag nog inte räknas. Frågan kom upp vad en kvinna som gillar knyppling skulle blogga om men den frågan sköts snabbt undan av en intensivt viftande Frida Boysen.

- Pensionärer i dag är med sin tid. de lever i nuet så det ska inte vara några problem. Hon tipsade om att man skulle snegla på ungdomarna och hämta ideér från dem.

Jaha, tänkte jag. Om man inte kan blogga om knyppling så kanske jag är ute också. Att blogga om livet i ord och bild är det relevant i ungdomars ögon?

Jag förstår bara inte varför senior influens efterlyses om vi inte ska skriva om det som rör oss. Det som rör ungdomar skriver de ju bäst själva eller har jag fel?

Jag tänker i alla fall fortsätta så här så länge jag tycker det är roligt. 

 

 

20170329

 

Bostad med sjöutsikt... har den som bor här. 

 

Vi paddlade förbi det intressanta objektet i går när vi gjorde årets premiärtur med våra kajaker.

 

Efter en intensiv helg i Danmark med många fina upplevelser hade jag egentligen inte tid att ge mig ut bara för nöjes skull igen men när maken lockade med kajakutflykt i det fina vårvädret kunde jag inte motstå.

Bilder både från Danmark och från kajakturen ligger nu på startsidan.

Den här tiden på året när naturen bjuder på nya upplevelser varje dag gäller det att vara närvarande.

I dag den 29 mars skulle min pappa ha fyllt 99 år om han levt. Detta att man själv nu hör till den sista generationen gör att man ännu mer upplever behovet av att leva fullt ut så länge man är frisk och har alla möjligheter.

 

 

20170322

 

Vi har hört tranorna flera gånger och sett dem som flyger mot Hornborgarsjön men de som varje år återvänder till vår lilla Knipesjö har vi inte sett förrän i dag.

Vi såg två av de tre par som brukar häcka här.

Det sägs att tranorna är trogna sin partner livet ut. De kanske liksom mig (som haft samma i 47 år hittills) tycker att det skulle vara allt för jobbigt att lära upp en ny, eller vad tror ni?

Hur som helst så är de ett vackert föredöme för oss människor.

 

 

20170318

 

Stoppa svordomar!

 

Som svarta skuggor i det rena klara är infällda svordomar i vårt vackra svenska språk.

Man blir så ledsen när man slår på TVn, det är ett fåtal program som är så seriösa att de rensar bort de lågt stående orden.

Man tycker att intelligenta, välutbildade människor borde ha ett så rikt ordförråd att de inte skulle behöva sjunka så lågt men det verkar som att man tror sig bli populär genom att låta så illa. Vilka är det man vill göra sig populär hos?

Nyhetsprogrammen brukar ändå oftast gå att lyssna på men i går kväll kunde vi höra vår finansminister svära ogenerat i ett nyhetsinslag. En tröst i bedrövelsen är att reportern ändå verkade bli lite generad.

Barn och alla våra nya invandrare lär sig språket genom att lyssna och kopiera. Hur tror ni det kommer att låta i framtiden om vi inte stoppar det här?

 

 

 

 

20170311

Hasselblommans budskap

 

Jakten på vårtecken fortsätter fast snön gjorde att vi fick ta ett steg tillbaka.

I det strålande solskenet i dag var vi ute och njöt. Flera nya vårtecken kunde vi se, bland annat hasselblom, den lilla oansenliga blomman i toppen på skottet. Den är lite svår att upptäcka men ger en så stor glädje eftersom VÅR är dess klara budskap. Nu är den redo att befruktas av hängena som är fulla av pollen.

Våren till ära insåg jag naturligtvis att jag måste förnya "entrén" till min sida så nu fyller jag på med vårtecken där. Vitsippsbilden är från våren 2016 men övriga bilder är tagna i år.

20170310

 

Som ni kanske har märkt har jag skaffat mig en egen domän nu så det blir lite lättare att komma ihåg adressen hit, som numera är :

margitsskrivlada.se

Det där med att jag kallade den skrivlåda från början har jag skippat. Det blev krångligt när man inte kan ha å i adressen.

Lada funkar väl lika bra som låda tänkte jag. Från början var tanken att jag skulle rensa mina skrivbordslådor och lägga in allt som jag tyckte jag ville dela med er här men nu inser jag att det efterhand har samlat sig så mycket så man kan tala om fyllda lador i stället.

20170306

 

Världen i dag är sorglig att se på. Det finns människor som klagar på Gud när man ser alla krig, all svält, allt hat, alla tårar, all miljöförstöring  m.m. men sanningen är den att det är människan själv som ställt till det.

Då jag växte upp var det jantelagen som gällde. Som motpol till det har efterkommande generationer fostrats  till s.k. frihet och att tro på sig själv.

Tanken är god men man förlorade något. Det finns ingen frihet utan ansvar eller respekt. Vi får aldrig slå oss själva fram på bekostnad av andra.

Egoism har aldrig gjort någon människa lycklig, inte heller habegär eller avundsjuka. Tillåter man sådant att existera i det lilla sammanhanget så kommer det att växa och nästla sig in också i de stora sammanhangen och i världspolitiken.

Låter kanske naivt och simpelt, men jag har skrivit ett fredsalfabete och jag tror att det är det här alfabetet som barnen borde lära sig i skolan nu. Jag tycker vi kan förenkla det litet för barnen också, då kan slippa lära sig Q,X,Y,Z som vi nästan aldrig använder ändå.

Tänk er en kommande generation som lever efter det här alfabetet!  Tror ni inte att världen successivt skulle komma att se bättre ut?

 

Fredsalfabetet

 

Ansvar

Beredvillighet

Civilkurage

Delaktighet 

Empati

Förlåtelse

Generositet

Hänsyn

Inlevelse

Jordnära

Kärlek 

Lojalitet

Medkänsla

Närvaro

Omtanke

Plikttrohet

Respekt

Sanning

Tacksamhet 

Uthållighet

Vänlighet

Ånger

Ärlighet

Ödmjukhet 

 

text och foto © Margit Klehn


20170306

 

Lustigt - För två dagar sedan var vi ute i skogen och såg vårtecken. Jag fotade rabarberknopp, hasselblom m.m.

Ingen kunde väl ana då att det skulle se ut så här i dag.

Förhoppningsvis kommer våren ändå även om den fick göra ett litet tillbakasteg.

 

20170304

 

Såg att hasselbuskarnas hängen var långt komna när vi gick Ryforsleden i dag, en av Mullsjö kommuns alla väl utmärkta vandringsleder. Såg även en av de små blyga hasselblommorna men lyckades tyvärr inte ta ett foto som blev bra nog att spara.

För oss som längtar efter vår är varje vårtecken välkommet men det är kanske redan jobbigt för dem som är allergiker.

 

20170301

 

Nyligen hemkommen från Stockholm laddar jag ner en "söderkis" som satt i busken och njöt medan barnbarnen roade sig i pulkabacken.

Pilfinkarna på söder låter sig inte störas av lite stoj och skratt. De bara satt där och njöt av att våren nalkas.

Vid vackra Årstaviken på söder finns det mycket natur att njuta av och ändå finns närheten till gamla stan och storstadscentrum.

20170218

 

Vad är skönhet?

 

Vem avgör vad som är vackert?

Är en blomma vackrast när den står i knopp,

när kronbladen börjar skrumpna

eller när de faller av?

Är inte alla skeden vackra?

 

Kanske finns det en brist i det öga som inte kan se skönheten i alla åldrar?

 

 

20170213

 

Vi vet så litet om livet. Det vi känner till är vägen vi gått,  vi får aldrig veta om livet hade sett annorlunda ut om vi gått en annan väg.

När vi ser framåt är det mycket som är otydligt, vi kan bara ana oss till vad som väntar. Även om vi ser stigen en bit framåt och till och med kan se att det ljusnar framöver så vet vi aldrig om vi någonsin når dit vi längtar.

Vi vet att vi äger just den här stunden, så tacka Gud för den och för livet och lev i dag!

Tacka också för ljuset som strålar fram på din stig med jämna mellanrum.

 

 

 

20170130 

La Palma

 

Föregående vecka hade jag och min man förmånen att besöka La Palma. Den nordvästligaste av Kanarieöarna. Det är en liten ö, inte mycket större än halva Öland och ändå har den allt (706 kvm). 

Bor man nära havet har man en behaglig temperatur även i januari, ungefär som en svensk sommar. Havet håller nästan samma temperatur som luften men det är besvärligt att bada i havet på många ställen då det är stenigt och starka underströmmar. På en del ställen har man löst det genom att skapa naturliga havsbassänger som ger en väsentligt skönare upplevelse än hotellens poolområden.

Beger man sig sedan upp mot höjderna får man  köra sicksack  i de branta stigningarna. En resa som kan ta lång tid och resultera i många mil, då den högsta höjden är 2426 m.ö.h. När vi var där låg molnen kompakt över höjden och det vara bara +5 °, men jag kan bara tänka mig vilken utsikt man måste ha en klar dag.

Vill man alltså ha sol och värme ska man stanna vid kusten men vill man se de storslagna vyerna ska man upp och vandra i bergen. Det blir jobbiga vandringar, närmast som bergsbestigningar med grus och småsten som underlag, men det är väl värt mödan. Det ger en välbehövlig motion då man ofta äter lite för mycket gott när man är på semester och blir serverad.

Tornfalken och Råkan är vanligt förekommande fåglar på ön och det finns en rikedom av blommor som trivs i lavajorden.

Det som imponerade mest var nog alla fruktträd som blommade på de höga höjderna. Längre ner mot havet låg alla bananodlingar som är en viktig näringsgren för befolkningen.

Trots att ön inte är större upplevde vi att vi hade behövt mer än en vecka för att utforska den. Jag kan bara inte låta bli att ge er en del av mina bilder därifrån.

 

20170115

 

Ljuset vänder åter.

 

Att få gå en solskenspromenad i mitten på januari är lycka. Det är då man förstår att mörkret inte kan agera hur länge som helst.

Sol som skiner på snö är beviset på att mörkret kommer att trängas undan. Vi  välkomnar solen och går mot vår och ljusare tider.

Alla vi som tror på under får också välkomna ljuset i världen och hoppas på att alla mörka makter ska trängas undan för ljuset.

 

20170108

 

Vi har redan hunnit en bit in på det nya året, det har varit mycket på agendan och jag har inte fått ro att skriva här. 

Minnet från nyårsdagens konsert med Wienerphilharmonikerna finns ändå kvar i mitt medvetande. Samspelet mellan dirigent, musiker, dansare och fotografer fascinerar mig lika mycket varje år. Jag kan inte låta bli att applicera det på vår oroliga värld. Jag skulle önska att samspelet mellan människor i världen kunde vara lika harmonierat som samspelet mellan deltagarna i en stor orkester.

För att det ska fungera måste samtliga deltagare visa respekt för varandra och vara noga med att följa sina noter och dirigentens  anvisningar. Det handlar inte främst om att själv få glänsa utan om att skapa harmoni tillsammans. 

Då kan man inte som dagens människor bara hävda sina egna rättigheter utan i stället fokusera på respekt och ansvar. Återkommer gång på gång till det här med respekt. Så länge vi inte visar varandra respekt kan vi inte förändra vår värld på ett positivt sätt.

En god fortsättning på 2017 önskar jag dig. 

 

 

20161231

 

Med en bild från varje månad under 2016 vill jag tacka för året som gått och önska ett riktigt

 

GOTT NYTT

ÅR 2017!

 

Som vanligt känns det märkligt att året har gått så fort men när man tänker efter så har det ändå hänt en hel del under året.

I Januari hade vi ganska mycket snö, barnbarnen var här från Göteborg. Det var fina dagar och vi åkte pulka i snön.

I Februari reste vi till vårt favoritresmål Madeira, där kunde vi sola och bada i atlanten och njuta blommornas färgprakt. Senare i månaden var vi Stockholm och gratulerade barnbarnen som bor där. Båda fyller år i februari.

I Mars månad var vitsipporna utslagna i Danmark dit vi åker ganska ofta. Det var också i mars som min diktsamling "Strax före gryningen" utkom.

I April kunde vi plocka fram våra kajaker och börja njuta av sköna paddelturer. Då slog även gullvivorna ut och rabarbern började komma upp.

I Maj reste vi till England och bilade på smala landsvägar i Cornwall och Wales. Det var en skön annorlunda semester med mycket vacker natur.

I Juni njöt vi av den svenska sommaren.

I Juli semestrade vi på Jylland tillsammans med sonen från Stockholm och hans familj. Inte så vackert väder men roligt att få vara tillsammans med dem som inte träffar så ofta. Vi hann förstås med att stanna till på Själland där vi besökte släkten också.

I Augusti njöt vi svensk sommar med paddelturer och skogspromenader igen. I slutet av månaden fick vi Indienbesök då Vachan och Firoza Bandhari anlände för att besöka olika platser i Sverige under en månad.

Deras besök påverkade förstås en hel del under September månad, men vi hann också med att vara barnvakt i Stockholm under en vecka.

Vi hade en underbart vacker höst och i Oktober bestämde vi oss för att den här hösten ville vi bara vara hemma och ta det lugnt. 

I November kom första snön och blev faktiskt liggande ett tag. Vackra vyer kunde man fota då men ännu vackrare blev det med de frostnupna morgnarna i Danmark dit vi åkte för att gratulera svärmor på 94-årsdagen. Vi tycker att hon är värd att fira stort varje år numera.

Så kom, fortare än vi anat,  December med julförberedelser, lucia fester m.m. Julafton firade vi här hemma med sonen och hans familj (den familjen som bor här i Mullsjö). På juldagen blev det så dags att åka till Göteborg och fira med dottern och hennes familj.

 

Ja, så fort kan ett år gå och jag känner stor tacksamhet för det rika liv vi får leva. Varje dag är en stor gåva att vårda. Nu hoppas jag för alla mina vänner ett fint år 2017. Världen ser skrämmande ut ibland men vi får inte tro att det är hopplöst. Hoppet får aldrig släckas. Tro, hopp och kärlek är fortfarande de viktigast ingredienserna i tillvaron. På dem bygger vi vår framtid.

En av dem som drabbades av terrorattacken i Paris har skrivit en bok som heter "Mitt hat får du inte". Det tycker jag är en stark inställning.

 

 

20161229

 

Juldagarna är överstökade, kylskåpet håller fortfarande fast vid en del julmatsrester, men i stället för att äta av plikt för att inget ska förfaras, tog vi en längre promenad än vanligt. 

Skogen har alltid vila att bjuda på och så länge det inte är snö ska man passa på att utnyttja den möjligheten.

Man kan inbilla sig att det bara är mörkt och trist i skogen när det är gråväder och inga blommor och bär finns men då kan man lyssna till stenar, stammar, rötter, bäckar och till och med torkade, brungråa löv. De vill föra en kommunikation med den som "lyssnar". 

Jag upplever att vi harmonierar.

20161223

 

Så har det blivit dags att fira jul igen. Jag önskar mina läsare en riktigt

 

God, rofylld och skön julhögtid!

 

Passa på att ta några stunder i fullständig stillhet, utan några media som trycker på. Att vara ensam med ett levande ljus kan vara läkande ibland, men naturligtvis ska du som har familj och vänner njuta tillsammans med dem också. Förhoppningsvis kan det bli tid till både bullrig gemenskap och rofyllda eftertänksamma stunder.

 

20161214

 

Luciadagen har passerat och diskussionerna har gått höga om pojkar kan vara Lucia och man har blandat in prat om rasdiskriminering i diskussionen. Det är väl bara i det här landet som en diskussion kan bli så löjlig.

Den första Lucian var en kvinna. Punkt - Slut.

Lucia kan få ha vilken färg hon vill men Luciahögtiden liksom julen ska vara en ljus och vacker högtid och inte ett spektakel.

Jag vill fortfarande se skönsjungande flickor i Luciatåget. (Vilken färg de har spelar ingen roll men det ska vara flickor) Pojkarna får gärna vara med som stalledrängar, stjärngossar, tomtar eller pepparkaksgubbar.

Jag hörde också att man på någon förskola tagit bort pepparkasgubbarna för att någon kunde ta anstöt. Tala om att skapa problem som inte finns. (Ska vi ta bort alla vita kakor, så att inga ursvenskar ska ta anstöt också då?)

Alla de här fåniga idéerna som välmenande människor kläcker skapar gränser i stället för att överbrygga dem.

Låt oss se oss alla som människor men erkänn att det är en viss skillnad mellan det femina och maskulina!

Då jag jobbade med personal och hade köpt nya arbetskläder till personalen kom en anställd som var från Kenya in på mitt kontor och sade: De är ett problem med de här nya kläderna. 

- Varför det, undrade jag.

- De är svarta, sade han. Jag måste gå omkring med ett stort smil hela tiden för att ni ska se mig, och så drog han upp mungiporna så att hans vackra vita tandrad lyste i det svarta ansiktet.

- Ja, men är det något problem? undrade jag. Du är ju ändå alltid så glad.

- Det har du rätt i, svarade han och så skrattade vi båda.

Märkligt att inte vi ursvenskar kan vara lite avslappade och se saker från den humoristiska sidan när våra invandrare till och med kan skoja med sig själva.

 

20161206

 

Älgbesök

 

Vi har sett spår i trädgården flera gånger och förstått att älgar brukar hålla till där. I dag kom de och besökte oss mitt på ljusa dagen.

Det är mäktigt att se de här stora djuren som trots sin tyngd hoppar hur smidigt som helst över häckar och staket. Det var kalvarna jag lyckades fånga på bild. Älgkon var rätt mycket större. Det är vackra djur men jag vill helst inte ha dem som husdjur.

 

20161205

 

Julklappstips

 

För dig som går i julklappstankar vill  jag komma med ett par förslag. Böcker brukar alltid vara välkommet, särskilt till dem som har det mesta i förväg. 

Min diktsamling "Strax före gryningen" kan beställas från Bod, Adlibris, Bokus m.fl. Du kan också köpa den direkt av mig. Av de jag säljer går hälften till utbildning för fattiga barn i Indien via Agape.

Mitt andra tips är en bakbok av Maria Blohm "Alla kan baka". Lätta beskrivningar och väl testade recept. Alla foton är inspirerande och ger baklust. Det är min dotter Sonja Dahlgren som har fotat.

 

 


 

20161130

 

Vi börjar så sakta att julpynta och mycket av vårt pynt påminner oss om julens budskap att en frälsare föddes i Davids stad Betlehem.

I en tidningsintervju med Tommy Körberg, som är aktuell med en julturné tillsammans med Malena Ernman, kunde man läsa att han inte ville fira bara ett barn utan alla barn som föds.

Jag skulle gärna höra deras julkonsert eftersom de två är några av vår tids skickligaste sångare men jag tycker lite synd om Tommy att han, som så många andra i dag, är så rädd för vår kristna tradition.

Visst har mycket orätt skett i Kristendomens namn men om man bortser från människors meningar och bara läser Jesu ord i evangelierna så förstår man meningen med att just detta barn skulle födas.

Genom honom fick barnen, kvinnorna, de fattiga och de lägst stående en röst.

När andra ville visa bort dem sade Jesus: Låt barnen komma till mig och förhindra dem inte.

När vi firar Jesu födelse är det alltså för alla barns skull. Ingen av oss hade varit värda att räkna med om inte han hade sett oss, så jag fortsätter att fira detta barn som kom för att förändra mig, dig och världen. Jag vill gärna höra änglarna sjunga om ljuset som ska rädda oss ur mörkret.

 

 

20161125

 

Light friday - inte black friday!

 

Så har vi nått fram till adventshelgen och i kväll tjuvstartar vi med att tända första ljuset. Mörkret därute börjar kännas tungt och det känns skönt att få lysa upp tillvaron med levande ljus.

Alla affärsidkare tycker tydligen tvärtom, när vi andra längtar efter ljuset skriker de om "Black friday".

Oupphörligen plingar terrorn i fickan, flera sms och flera mail från samma avsändare. 

Jag undrar: vem är intresserad av svart när man kan få vitt? Jag önskar att vi alla kunde enas om att bojkotta den här dagen nästa år. Om vi stannar hemma och fyller våra hem med ljus så kan affärerna få stå tomma och svarta den här dagen. Det är väl mörker de vill ha eller...?

 

 

20161016

 

Hönskärlek

 

Något svårt måste det vara att kyssas med hårda näbbar. Det hindrar ändå inte den här tuppen och hönan från att göra ett försök och ett hjärta formas  genast i tomrummet mellan dem.

Lite romanstisk avundsjuka kan man se i "tärnornas" blickar.

 

20161016

 

Under vår vistelse i Danmark nyligen uppenbarade sig det här halofenomenet med sin tydliga ring runt solen.

Fantastiskt att se, man väntade sig nästan att få se en Kristusgestalt mitt i bilden. Så blev det dock inte, den bilden får man bära inom sig.

 

 

20161012

 

Nu har vi redan upplevt vinter i Sverige ett tag men här i Danmark, där jag befinner mig för tillfället, har vintern just anslänt och jag kan inte låta bli att visa några bilder från en frostig novembermorgon i Sösum.

 

20161103

 

Frost på rutan men solstrålar når fram mellan skuggbjörkens grenar därutanför.

 

Har inte hunnit skriva på några dagar men tankar finns där ändå.

Jag tänker bl.a. på TV-serien "Sveriges bästa hemtjänst" som har avslutats nu. I sista avsnittet visades en dam som inte hade fått komma ut på ett halvår. Hur är det möjligt i Sverige? Det finns lag på att hundar inte får vara instängda mer än fyra timmar men för människor finns ingen lag.

Jag undrade över ett par andra saker i programmet också med tanke på att de äldre hade svårt att komma ihåg namnen på personalen. En stor tydlig namnskylt med kommunens eller vårdbolagets logga och personens namn under vore väl inte så svårt att ordna, eller hur?

Sist men inte minst, kan ingen upplysa ungdomar om att man visar äldre människor respekt genom att ta av sig kepsen inomhus. De hängde av sig jackorna när de kom in men inte kepsen, som kunde sitta med skärmen åt olika håll. Man hör människor klaga på att muslimska kvinnor täcker sitt huvud men man hör aldrig någon klaga över ungdomar som bär keps eller tjock stickmössa i alla lägen. Är Magdalena Ribbing den sista kämpen för vett och etikett?

 

 

20161030

 

Vi har gått över till vintertid och kvällen kändes plötsligt mörk. Solnedgången över Mullsjön är fotad 16,05.

Kanske tid för vintervila både för människor och natur.

Innan vi hade elektricitet och inte kunde vara aktiva tjugofyra timmar om dygnet tvingades man till vila. Då kurade man skymning, fick möjlighet att sitta overksam och bara  samtala, kanske berätta minnen eller gamla folksagor och legender. 

Att ta stunder av overksamhet är säkert något vi borde träna oss i. Jag tror att kroppen och psyket skulle tacka oss om vi kunde göra det.

 

 

 

20161024

 

Man kan känna sig vissen och trött som ett brunt eklöv så här års men kraften är aldrig helt uttömd. Vederkvickande daggdroppar faller över dig varje morgon och ger dig kraft att gå vidare.

Styrkt av den renande duschen kan du föra din kraft vidare till din omgivning. Det finns vissna grässtrån vid din sida. Tillsammans kan ni nå ända fram till en vår om ni ser framåt.

 

 

20161020

 

I dag hade jag förmånen att få läsa mina egna dikter på en samling på Margaretas Park i Mullsjö. Jag valde dikter på temat "En liten människa kan sätta spår i en stor värld.

Kändes roligt att få göra ett helt program på egen hand. Även om det  naturligtvis inte lyckades helt enligt den fina plan jag hade så kändes det ändå roligt att ha fått pröva det.och jag fick sälja en del böcker efteråt.

20161013

 

Urholkat nobelpris!

 

För en stund sedan var jag fylld av förväntan. Vem skulle få nobelpriseet? Skulle jag få ett nytt, okänt författarnamn att utforska. Skulle jag visas en väg att upptäcka nya sanningar i litteraturen?

Nu sitter jag här med ett tomt hål och lider med stora författare som arbetar sig igenom dygn efter dygn för att ge oss både djupa och hissnande läsupplevelser.

De stora förlagen kan stoppa undan sina kylda champagneflaskor och packa in sina boktravar i hyllorna igen. I fortsättningen blir det kanske skivbolagen som får sitta beredda när den Svenska Akademins dörrar öppnas.

Bob Dylan må vara en stor konstnär men det här skulle ju vara ett litteraturpris!

....Men man vet aldrig, nästa år kan det vara en författare igen för Svenska Akademins främsta målsättning verkar vara att förvåna.

Förlåt att jag tog till ord på ett område som jag kanske inte begriper men vi små skulle så gärna vilja ledas av de kloka, t.ex. de som sitter i akademin, det är bara det att det går inte att svälja allt.

 

 

 

 

20161012

 

Hösten har slagit till på riktigt, temperaturen föredrar att ligga närmare 5 grader än 10 och det är lite halvmörkt hela dagarna.

Humöret får lika svårt att ta sig upp som termometern men det är faktiskt ljusare utanför fönstret än innanför så om man ger sig ut på en liten promenad kan man se hur mycket vackert det fortfarande finns att titta på....och varför inte ta lite av det med in.

Med höstlövspyntade bord och levande ljus kan man sedan njuta kvällen utan att tänka på hur mörkt det har blivit ute.

Ha det så mysigt när höstandan smyger sig på!

 

 

 

20161004

 

 

 

 

 

Oktober

 

Höstmånaden är här. I natt hade vi den första frostnatten. Det som ska skördas är skördat, blommor som ska övervintra är intagna och lökarna upplockade. 

Nu får naturen gå in i sin vintervila och hämta styrka för nästa vår och sommar.

Vi har något att lära av naturen. Man måste inte vara effektiv och blomstra hela tiden. Man kan få dra sig undan och ta det lugnt ibland, hämta styrka för sådant som ska komma.

....men innan du släpper alla löv för att gå in i vintervilan, ta dig en titt i en spegelblank sjö och se hur vacker du är.

 

201227

 

Under noveller finns en nu också en kortroman i tre delar inlagd. "Man kan ha fel"

 

 

 

 

20160922

 

Hjärtebudskap på fredsdagen

 

I går fick vi äntligen tid att ge oss ut med våra kajaker igen. Det var en fin dag men jag tyckte inte jag lyckades fånga några fina bilder... förrän vi  kom i land och tog upp kajakerna, då fick jag se budskapet på en asfaltramp.

Ett skugghjärta, omringat av vassa tallbarr, som talade om för mig att trots alla brutna eldupphörlöften så finns det ett hjärta mellan jorden och solen och jag tror att kärleken segrar en dag.

 

20160908

 

Underbart möte

 

Livet har så många spännande överraskningar om man lär sig uppskatta det man möter i vardagen. Jag brukar oftast ta med mig kameran när vi går ut och går. Mina ögon letar alltid efter något som är vackert där mina starrtrötta ögon kan få vila en stund och tänk i går mötte vi tre vackra personligheter. Mamman och en av kalvarna bevakade oss noga men den andra kalven var lite bångstyrig till mammans förtret och gav sig ut på egna upptäcktsfärder. Han lät sig bli fotad i det höga gräset inramad av rönnbärsträd innan mamman kallade tillbaka honom.

Tack alla tre för en fin upplevelse.

 

20160907

 

Livets krumsprång.

 

Livet går inte alltid som vi vill, det som skulle vara rakt kan bli krokigt och tvärtom men vi anpassar oss och formar oss efter de förhållanden vi har att leva i.

Om bara viljan finns kan vi göra något bra även av de resultat som hamnade utanför marginalen....och genom alla kringelkrokar kan vi se att det lyser i fönstret på andra sidan.

 

20160829

 

Morgonluft

 

I morgonluften blir allting vackert. Medan fukten ännu ligger kvar ser man spindlarnas nattaktiviteter. Deras arbeten hänger som konstverk i buskarna och vittnar om ett livligt nattpass. Men för dem handlar det inte om konst, det är deras arbetsredskap. De har lagt ut näten och nu i morgonrodnaden (det vackraste ord jag vet) går de till vila i väntan på att insekternas aktivitet ska ta fart så att de kan få lite fångst i sina nät. 

När man känner den klara morgonluften och kan spegla sig i nattens regndroppar som hänger som prismor i trötta grenar anar man en paus mellan två arbetsskift. Det är vila i luften en stund innan stress och larm börjar härska igen.

 

20160824

 

...och änglavakt

 

I går skrev jag om mina fallskärmar och här är beviset på att vi har har änglavakt också.

Tryggt att se vingarna göra sin vaktrunda över vårt hus och vårt område.

Ett änglaavtal är väl ändå värt mera än ett fallskärmsavtal?

20160823

Jag har fallskärm.

 

Ja, jag har inte den sortens fallskärmar som bankdirektörer och politiker har men mina små fallskärmar är till glädje ändå.

Krukväxten på bilden kallas för fallskärmsblomma och det är inte bara det att blommorna ser ut som fallskärmar, de är lika trygga som fallskärmar också. Vare sig de får för mycket eller för lite vatten så lever de ändå. Perfekta blommor att ha för den som tycker om att resa mycket. Man behöver aldrig besvära någon om att vattna. Den börjar blomma tidigt på våren när de första solstrålarna tittar fram och fortsätter långt fram på hösten, så jag är glad för mina fallskärmar. Vi har ett avtal.

20160819

 

Nu har jag "städat lite" på entrén till min hemsida. Jag tyckte sommarblommorna hånlog lite åt mig när jag öppnade sidan så här i andra delen av augusti, så nu fick de lämna plats åt lite mera årstidsenliga blommor som visar att hösten börjar smyga sig på.

Jag har lagt till några flikar i min meny också. 

1. Poetiska texter i Bibeln. - Jag njuter ofta av vackra formuleringar när jag läser Bibeln och nu tänkte jag att varje gång jag upptäcker en sådan vers vill jag dela den med er. (Ibland tar jag till 2017 års översättning när den är vackrare)

2. Visdomsord. - Där hoppas jag kunna samla citat som talar till mig.

3. När jag tänker. - Det här blir som ni förstår lite enklare "ordspråk" men det är kul att formulera en tanke med få ord ibland.

 

Det är så här det ser ut nu men vet aldrig när det blir ändringar igen.

 

 

20160815

 

Vardagslycka.

 

En stor glädje och vila att få uppleva dagar som den här. Sensommarsolen värmde oss när vi paddlade fram på Nässjön, Tokebosjön och Svansjön. Ett sjösystem mellan Mullsjö och Bottnaryd som sammanbinds av en smal farled med härliga vattenväxter. Vi såg fiskar som hoppade, en snok som simmade förbi oss och ovanför oss svävade Fiskljuse och Häger. När vi närmade oss Svansjöns strand för en kaffepaus fick vi se en trana promenera där men den flög innan vi hann fota den. 

Sedan var det ganska besvärlig vind när vi skulle hem så vi fick kämpa hårt mot vågorna men det var också skönt fast på ett annat sätt än de spegelblanka bilder du ser ovan.

Efter några timmar till sjöss tog vi oss en skön kvällspromenad och solen fortsatte att värma. Det här är vardagslycka.

 

 

 

 

20160809

 

Häromdagen fick jag ett förnämligt erbjudande att bli presenterad på en författarportal, bland andra författare, så nu kan du läsa ett författarporträtt av mig på www.ninnan.se

 

 

... och nu finns en ny novell, SOM HAVETS VÅGOR, inlagd i novellmenyn. 

 

 

 

 

 

20160809

 

Talade med ett barnbarn i morse som var på pokemonjakt. När maken och jag senare var ute på vår dagliga skogsvandring upptäckte vi kantareller och konstaterade att kantarelljakt är mycket mera spännande än Pokemonjakt och inte alls så farligt heller. I skogen blir man inte överkörd av några bilar och luften är godare att andas än den man får i stan. Dessutom blir kvällsmackan så mycket godare med litet smörstekta kantareller.

Gott för själ, kropp och mage alltså.

 

 

 

20160808

 

Under "noveller" finns nu SILKESPUPPAN inlagd.

 

 

20160806

 

 I Augusti byter naturen skepnad. Den här månaden börjar sommarblommorna se lite vissna ut och nya arter pockar på uppmärksamhet när man går en sensommarpromenad i skogen. Lingon är inte bara goda och nyttiga, de är vackra också. Ljungen är också vacker men den fyller mig alltid med vemod, när den börjar blomma närmar sig sommaren sitt slut och det tycker jag inte riktigt om. Visserligen vet jag att hösten kan bli lång och vacker men jag ville stanna i sommarljuset ett tag till. 

Livet har också nått sin höjdpunkt för min del, jag har gått i pension, krämporna börjar komma och det är inte längre högsommardagar i livet. Jag ville nog ha stannat ett tag till i livets högsommardag men än blommar ljungen på min väg och jag tröstar mig med att livets höst också kan bli färgrik och vacker.

Så länge man har förmågan att se det vackra i livet lever man.

20160802

 

Nu finns en ny (kuslig) berättelse inlagd under sagor och fiction.

 

---------------

 

20160802

 

Respekt

 

Respekt är ett ord vi behöver stava på, det börjar kännas som ett förlorat ord. 

Det var nog bra att vi började göra uppror mot jantelagen och inse vårt eget värde men jag tror att det var någonstans i den vevan som vi tappade respekten, kanske släppte vi ut barnet med badvattnet.

Vi behöver respekt för varandra för lagar och förordningar (som ju är till för vårt eget och andras bästa.) Vi kan inte bara klampa fram utan hänsyn och bara tänka på oss själva i en civiliserad värld, där tar man ansvar tillsammans. 

Det kan gälla en så enkel sak som att det borde vara självklart att man tar av kepsen när man går in på en restaurang. Tråkigt när man klätt upp sig för att gå ut och äta en festmiddag och det sitter någon iklädd shorts och med kepsen på vid sidan om (dessutom knappande på sin mobiltelefon som han inte ens ställt på ljudlöst). Samma sak borde vara självklar när man stiger in i en kyrka, det skadar inte att ha lite respekt för Gud som en högre makt. Det är där civilisationen börjar, tänk på bibelord som "Du ska älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och din nästa såsom dig själv" eller "Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem".

I och med att vi började tro på oss själva och vår egen kunskap mer än något annat tog också sekulariseringen fart, man trodde sig inte behöva Gud längre och vad har det lett till? Tyvärr tycker jag mig se allt fler primitiva drag i vår mänsklighet. Ett människoliv har snart inget värde, varken innan vi föds eller när vi börjar bli gamla och knappt inte däremellan heller. Allt handlar om att ingenting ska få hindra mig i den utveckling som jag vill uppleva i mitt liv.

I Filipperbrevet i Bibeln skriver Paulus: Det som är SANT, det som är UPPHÖJT, RÄTT och RENT, det som är värt att ÄLSKA och AKTA, allt som kallas DYGD och allt som förtjänar BERÖM, ta fasta på allt detta!

Släpp fram ett rent hjärta med kärlek i en värld av mörka moln. Vi lever inte ensamma.

 

 

20160728

 

Under Noveller i menyn har jag lagt till en novell som, hur konstigt det än låter, tar upp alla generationers olika problem.

1) Svårigheterna som uppstår för äkta makar när den ena parten glider in i senilitet.

2) Splittringen som  den yrkesverksamma generationen lever i när man alltid måste vara uppkopplad och nåbar. 

3) Vad händer med barnen när de varken blir sedda eller hörda av dem som skulle ge dem den trygghet som bär dem resten av livet.

Hoppas att ni upplever den tänkvärd.

 

 

10160723

 

Stress

 

Så undviker du stress på semestern har varit veckotidningarnas rubriker den sista tiden. Ska det vara nödvändigt med sådana artiklar undrar jag. Har vi missförstått vad semester handlar om? Tror vi att det hela tiden måste hända något? Bokar vi vår kalender till bristningsgränsen också på semestern? Måste vi resa utomlands? Måste vi besöka alla festivaler och nöjesfält? Måste vi spela Pokemon?.....o.s.v.

 

Stryk allt i kalendern några veckor. Promenera på stranden, hitta vackra stenar, ta dem i handen och känn hur mjuka de är, eller gå ut i skogen och se hur mycket bär det finns. Plocka om du vill, låt bli om du inte orkar men framför allt - Känn dig inte jagad, fråga dig: vad vill jag nu?... och gör det. Kommer du fram till att du inte vill någonting så GÖR det. Det är nyttigt för oss att göra ingenting ibland, det är då vi upptäcker allt skönt som vi inte hinner se annars.

Ha en sköööön semester!

 

 

 20160713

 

 

En liten människa

 kan sätta spår i en stor värld!

 

20160701

 

Stenar, blommor, pinnar. Så olika men vackra tillsammans. Det är olikheten som gör skönheten men det verkar inte som att vi människor vill ta till oss det. 

På sociala medier ser man ofta uppmaningen att skippa de vänner som inte ger men bara kräver och visst kan det vara frestande ibland men vi har våra olika perioder i livet, när det ene är svag kan den andre vara stark och tvärtom.

Livet handlar inte bara om att vi har rättigheter och ska glida fram i gräddfil. Vi har skyldigheter mot varandra också och något vackert finns det hos oss alla. Det är upp till oss själva att locka fram det sköna hos våra medmänniskor. Det är det som är levnadskonst. Om vi låter oss slipas av varandra när stormarna viner blir vi alla vackrare och mjukare.

 

 

20160628

Vår södervägg har blivit blekt och behövde målas om. Som tur var fixade maken det.

Men när han stod högst upp på den högsta stegen ville han att jag skulle stå därnere och hålla i för säkerhets skull. När jag stod där och såg på honom uppe vid taknocken tänkte jag: Vad kan jag göra om stegen skulle börja glida, inte orkar jag hålla emot härnere med tyngden däruppe!!! Nu kändes stegen stadig så jag oroade mig inte, hade jag varit det minsta osäker hade jag beordrat experthjälp.

För maken var det i alla fall en trygghet att jag fanns där även om jag inte kunde göra något.

Min tanke vandrar vidare, visst är det så att vi kan göra nytta ibland bara genom att finnas till även om vi inte kan vara till så mycket hjälp. Så känn dig inte oduglig om vännerna har det svårt, det kan räcka med att du finns där. Men var uppmärksam! Om fotfästet kommer i gungning är det dags att påkalla ytterligare hjälp.

 

20160618

 

Livskraften i ett frö.

 

I februari satt jag och åt en mix av röda, gula och plommonfärgade tomater. De var goda så jag sparade några små, oansenliga frön, av varje färg, från tomatens mitt som jag sedan petade ner i jord och nu är det stora kraftiga plantor som blommar och jag hoppas naturligtvis att få skörda tomater framåt hösten. 

Det är så fascinerande att se hur mycket livskraft det kan finnas i ett så litet frö, men ännu mer fascinerande är tanken att ingenting tar slut. Då tänker jag på min julros (bild ovan) som har blommat ända sedan tidig vår. Nu när rosens praktdagar snart är över är den sprängfylld med frökapslar som kommer att falla i jorden och bilda nya plantor och även om den har ett annat utseende nu än när den precis slog ut så är den fortfarande vacker. 

En tröst för människan är att vi har samma skapare som växterna. Vi kommer också att leva vidare i en evig skönhet.

 

 

20160615

 

För ett tag sedan pratade jag med mitt yngsta barnbarn (3 år) i telefon.

- Vad gör ni? frågade jag

- Äter tårta!

- Åh, vad gott

- Vi gjorde det i går också, och i morgon

- Ska ni äta tårta i morgon igen?

- Neej, vi HAR ätit tårta i morgon, svarade hon.

 

Det är en skön sida hos små barn. De har inga begränsningar i tid och rum som vi har. Nu är igår, i dag och i morgon, därför lever de alltid i nuet och stressar aldrig. Samma sak med platsen, det spelar inte så stor roll för dem om de är här eller där. De lever här och nu. Om man kunde programmera om sin hjärna till det stadiet skulle man aldrig behöva känna att man är på fel plats vid fel tillfälle, eller att nu när jag gör det här borde jag egentligen göra något annat.

Åh, andra sidan brukar det där rätta till sig med åren. Har märkt att riktigt gamla människor också kan släppa kontrollen över tid och rum och det brukar vara skonsamt för dem när de sitter ensamma på hemmet och tror att de är i sitt gamla hem i sällskap med sina, sedan länge döda, släktingar.

 

 

20160614

 

Det påstås att sniglar med hus inte gör någon skada i trädgården men jag har misstänkt länge att det är de som käkar allt grönt som kommer ovan jord och här är beviset. De har fest på mina rättikor, som jag hade tänkt ha som sallad. Verkar som att de har fest främst på morgonen och sedan gömmer de sig.

Men jag fick i alla fall glädjen att se det gröna komma upp ur jorden på försommaren. Man gläds lika mycket varje år när man ser det gröna sticka upp fast man vet att det kommer campare dragande på sina hus och snor åt sig så att slemmet yr.

 

20160612

 

Ibland undrar jag om det saknas någon kromosom i min hjärna. Medan fotbollsEM och Zlatan är de enda ord man hör i sin omgivning kan jag undra vad en fotboll är? Det är inget handikapp jag direkt lider av. Min man och jag kan lägga i våra kajaker i vackra omgivningar och fullständigt glömma att det finns människor som gråter för att det är pilotstrejk så de missar en inbokad match i Frankrike och att det finns supportrar som slåss så människor dör vill vi helst också glömma.

 

20160610

 

Humleblomster är min favoritblomma. Den skriker inte se mig, den överröstar inga andra men när man upptäcker den kan man inte ta ögonen ifrån den.

Om en blomma kan vara ödmjuk så skulle jag säga att humleblomster är det. En förebild.

20160609

 

Man kan resa jorden runt och se underbara platser men rikedom är ändå att bo i ett land där man kan gå ut och se vår underbara natur när man vill... och på sommaren finns ljuset kvar långt fram på kvällen.

Blommorna är fotade på kvällspromenaden i går. 

20160607

 

Inte är väl koltrasten en av de vackraste fåglarna med sin gula näbb men vem vill vara utan hans vackra sång i ljumma vår och sommarkvällar? ..... och visst är det underbart att höra hans visslande när man vaknar.

20160601

 

När livet börjar är man liten och skör. Sedan utvecklas man och tycker att man lägger den ena styrkan till den andra och ibland börjar man till och med tro att man är någonting och har någonting att komma med...ända tills den dagen när styrkan börjar avta. Den ena grenen efter den andra faller och om det finns skönhet kvar så är det av en annan sort än den som fanns i styrkans dagar. De grenar som fallit kan man aldrig ta upp igen.

20160531

 

Livet kan göra konstiga saker med oss ibland. Nu i försommartid när alla andra träd grönskar står det här trädet kalt. (Fotat förra veckan under vår resa till Cornvall) Men trots sin nakenhet ståtar det mitt i grönskan med en alldeles egen skönhet.

 

 

20160514

I dag är det pingstaftonen. Vi får inte glömma pingstens budskap även om den fick träda tillbaka med en helgdag mindre. Fortfarande finns det hopp, förväntan och kraft som vi får ta till oss för att klara vardagen och då kan vi resa oss upp och lysa som blommorna även om vi ibland överraskas av en och annan obehaglig hagelskur.

 

 

20160513

 

Mörka moln över den späda grönskan i dag. Inte alls fel det heller, kontrasterna kompletterar varandra och jag tror att växtligheten längtar efter regnet lika väl som den sträcker sig mot solen.

Vi kanske ville ha sol jämt i livet om det gick men om vi tänker efter skulle vi nog bli rätt "torra".

Det är en lycka att kunna tacka för allt som livet ger.

 

 

20160509

 

Visst är ljuset avslöjande, men det har också förmågan att göra den mest intetsägande rishög vacker så låt dig avslöjas av ljuset! Det är befriande och förskönande.....och de vackra blommorna som växer vid din sida hjälper till att framhäva det som är din skönhet. Vem skulle lägga märke till dig om inte de vackra små stod vid din sida.

20160412

 

Har ni hört fågelsången tidiga morgnar och i skymningen? Det hörs att de njuter lika mycket som vi frusna nordbor över vårens ankomst. Visst har vi mycket att glädja oss åt fast vi vet ju att ingen går genom livet bekymmersfri men låt fågelsången fylla dig med tacksamhet så känns bekymren lite mindre.......och solen värmer ju sååå skönt. Hoppas ni har haft tid att njuta av den i dag.

 

I dag fyllde jag på med en dikt i menyn nya dikter, inte så positiva tankar som de här ovan men kanske tänkvärda

 

 

160408

 

Deklarationen avklarad och eftersom jag inte hade några Panamakontakter blev det en rejäl efterskatt på min lilla pension. Men jag klagar inte, jag hade vad som behövdes för att betala efterskatten och kommer inte att behöva svälta ändå.

När jag sedan gick ut upptäckte jag att jag hade en skatt på varje sida om vårt hus som jag inte visste om. Ibland är man rikare än man tror.

 

 

160326

Precis till påsk fick jag hem min diktsamling och kunde hålla den i min hand (naturligtvis har det smugit in ett par missar, men inte så allvarligt) Under fliken blogg finns ett uppslag med. Den kan också laddas ner som E-bok nu och då till rabatterat pris de första två veckorna.

 

 

160311

Nu finns en förhandsgranskning av min diktsamling på books.google.se/books (isbn9174633074) där kan ni se smakprov på några av dikterna och bilderna. ( Svårt att hitta? googla då helt enkelt på "Strax före gryningen" )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

160326

 

Eftersom vi är mitt i påsken visar jag ett uppslag, ur min nyss hemkomna diktsamling, med en påskdikt och bilden på en passionsblomma (även kallad Kristi korsblomma) som jag fotade i Inden. Jag tycker den gör skäl för sitt namn. En bild på försoningen med sin skönhet, sitt mystiska djup men med förklarande nyanser.

  

 

 

160322

Jag väntar fortfarande intensivt på att få min bokleverans från förlaget så att jag får se hur den ser ut i verkligheten men det ser ut att dröja. Till min glädje kunde jag i alla fall se på förlagets avräkning att första boken har sålts. Det känns spännande men varje liten glädje känns som att det inte är något man får unna sig när oskyldiga människor sprängs i luften i andra delar av världen. Hur kan mänskligheten ha blivit så ond? Är det någon som tvivlar på att det finns en ond makt? För mig är det ganska uppenbart att det finns en god och en ond makt, jag hoppas att jag alltid får stå på den goda sidan för jag vet att det är där segern finn

 

 

160321

- Hej då Farmor, hon stod och vinkade så länge jag kunde se henne. Jag följde barnbarnet Catalina till skolan i dag. Vi var lite tidiga så jag stannade tills kompisarna hade kommit och trodde nog att jag skulle vara glömd så snart kompisarna fanns på plats men en 6-årings hjärta är stort. Fast kompisar är viktiga så behåller Farmor sin plats, det är skönt för en Farmor att veta.

Jag vill tro att barnen har så många vuxna omkring så att de alltid ska känna sig trygga, det borde vara varje barns rätt, men på TV häromdagen hörde jag oroliga föräldrar ställa frågor till en barnpsykolog. De ville veta hur de skulle bete sig när barnen vaknade med mardrömmar på natten. I min tankevärld känns inte den här oron normal.

När mina barn var små, kontaktade vi inte psykolog, vi litade nog mer på föräldrainstinkt. Vi kramade dem och satt kanske och vaggade dem i knät en stund och bedyrade att vi alltid skulle finnas där för dem och så somnade de tryggt om. Men det är klart att då var det söta bamsar och vovvar som godnattsagorna handlade om. Barnen behövde inte tampas med Zombies, krigare och monster och de behövde inte spela några spel där det handlade om att döda så många som möjligt. Jag tror inte de hade så många otäcka bilder i hjärnan på den tiden.

Förlåt om jag är mossig men jag skulle önska att dagens barn också kunde få förmånen att sova tryggt. 

 

 

 

160319

I dag såg vi vårens första blåsippa på vår soliga promenad. Det är glädje för varje vårtecken man ser. Vi har också sett tranorna som flyger norrut mot Hornborgarsjön och nässelfjärilen som kretsar runt julrosor och snödroppar i rabatten härhemma. Vi har så mycket att vara tacksamma för här i vårt land, speciellt den här tiden när Solen visar hur mycket starkare den är än mörker och kyla.....och i morgon är det vårdagjämning.